Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Uhrivalkeat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Alaotsikkonsa mukaisesti Uhrivalkeat käsittelee Rovaniemen tuhoa ja valtausta, intensiivisen romaanin tapahtumat sijoittuvat aikavälille 28.9.-16.10.1944. Tapahtumia kuvataan Lapin sota –sarjan ensimmäisen osan (Viimeiseen patruunaan) tapaan kolmesta eri näkökulmasta.

Saksalaisen näkökulman Rovaniemen tuhoon antaa majuri Max, joka määrätään esikuntaupseerin tehtävistä taistelevan yksikön sijaiskomentajaksi. Majurilla ei ole taistelukokemusta, joten hän päättää luottaa kokeneiden alaistensa tekemiin puolustussuunnitelmiin. Max on toiminnassa mukana vain näennäisesti, hän tarkkailee ja kommentoi saksalaisten sotatoimia sivullisena. Hänen ajatustensa keskipisteessä ovat Rovaniemellä asuva Sylvi ja tämän kasvattitytär Aira, jotka Max haluaa viedä mukanaan Saksaan.

Noin viisitoistavuotias Aira on romaanin toinen kertoja, joka on muun siviiliväestön evakuoinnin jälkeen jäänyt Rovaniemelle Sylvin ja ystävänsä Veikon kanssa odottamaan Maxia. Airan katse kohdistuu tuhoutuvaan kauppalaan, sen infernaalisiin näkyihin. Kauhun keskellä nuori tyttö tekee ratkaisevia valintoja siitä, kenelle hänen lojaalisuutensa kuuluu.

Kolmas kertoja on suomalaissotilas Arppa, joka marssii jääkärikomppanian mukana valtaamaan Rovaniemeä. Arpan tarkastelun kohteena on joukkueen varajohtaja ja vanhin mies, ylikersantti Akseli Ahola, Veikon isä. Arppa on jo aikaisessa vaiheessa päätellyt, että selvitäkseen sodasta hänen kannattaa seurata Akselia. Miesten välille kasvaa vankka toveruus, joka kantaa läpi veristen taistelujen kohti Rovaniemeä.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Lapin sota -sarjan kolmannessa osassa seurataan Rovaniemen kauppalan tuhoutumista lokakuussa 1944 niin suomalaisesta kuin saksalaisestakin näkökulmasta. Uhrivalkeat on sotaromaani, vaikka lukiessa sitä ei useimmiten tiedostakaan, niin hienovireisesti virtaa Jaatisen teksti. Perinpohjainen taustatyö on jalostunut taiteeksi tavalla, jota voi vain ihmetellä. Lukukokemuksen autenttisuus on tässä upeassa romaanissa vertaansa vailla. (BTJ)
Uhrivalkeat on sotaromaani, vaikka lukiessa sitä ei useimmiten tiedostakaan, niin hienovireisesti virtaa Jaatisen teksti. Perinpohjainen taustatyö on jalostunut taiteeksi tavalla, jota voi vain ihmetellä: lukukokemuksen autenttisuus on vertaansa vailla kun seurataan Rovaniemen kauppalan tuhoutumista lokakuussa 1944.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani Rovaniemen tuhosta ja valtauksesta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kustantaja