Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sfinksi vai robotti

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Filosofinen kuvakirja kaikenikäisille lukijoille, ilmestynyt alun perin verkkoversiona v. 1997. Kirjan pienissä kertomuksissa mietiskellään mm. aika-avaruuden luonnetta (Paha keitto), tietoisuuden ongelmaa (Yövuoro), painovoimaa (Kesä ja painovoima), todellisuuden luonnetta ja rinnakkaismaailmojen mahdollisuutta (Mitä kuvastin ei kerro) sekä ajan olemusta (Sulevin silmät). Joka kertomuksessa on vähintään kaksi tasoa: sadun ja teoreettisen pohdinnan, lapsen ja aikuisen taso, kaunokirjallinen ja filosofinen taso; tarinat voi lukea joko itsenäisinä kertomuksina tai jännittävänä jatkokertomuksena. Tai sitten voi vain katsella kuvat, jotka ovat houkutus sinänsä: moni-ilmeisiä ja kiehtovia, silti teräväpiirteisiä ja voimakkaita.

Kirjan päähenkilö on Lyydia, joka käy mielellään filosofisia keskusteluja isänsä kanssa. Kirjastossa Lyydia tapaa pojan nimeltä Sulevi, josta vähitellen tulee Lyydian paras ystävä. Juonen tasolla kertomuskokoelma on siis eräänlainen vapaamuotoinen kehitystarina, jossa Lyydian maailma saa uusia merkityksiä ja muuttuu kokemusten ja ihmissuhteiden myötä. Lapset oppivat kysymällä, he ovat synnynnäisiä filosofeja, mutta heidän kasvaessaan tärkeät kysymykset usein unohtuvat, liukuvat taka-alalle. Jokaisessa meissä piilee kuitenkin ikuinen kyselijä, maailman ja elämän tarkoituksen etsijä ja ihmettelijä. Tämä pieni kirja auttaa meitä löytämään itsestämme sen kysymyksen, johon maailma kaikkine ihmeineen on vastaus.
(Liisa Viiala/ Sanojen aika)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
101
Kustantaja
Kuvittaja
Lisätietoja
julkaistu myös verkossa http://www.kaapeli.fi/krohn/sfinksi/