Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Todennäkyjä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Lääkäreillä ei ollut selitystä silmieni valonherkkyydelle, ei edes omalla isälläni, joka pelkäsi, että näköni ei kehittyisi normaalisti. Asiantuntijat uskoivat, että vika paranisi ajan myötä. Niin kävikin. Opin raottamaan luomiani vähä vähältä.”

Lääkäriopinnoista haaveileva Mikael Malonen on aina halunnut kahta asiaa: katsella ihmisiä heidän tietämättään ja parantaa heidät. Perittyään äitinsä hysteerisen ja isänsä käytännöllisen tavan katsella maailmaa hän tajuaa silmänräpäyksessä kristallinkirkkaina myös syyt, jotka vuosia myöhemmin erottavat hänet siihen astisen elämänsä tärkeimmistä ihmissuhteista.
Todennäkyjä on identiteettiään tutkivan yksilön filosofinen kasvukertomus. Samalla se on todellisuuden näkyviä säröjä lääketieteen, taiteen ja elokuvan historioiden sekä Raamatun kertomusten kautta terävästi valottava moderni, eurooppalainen romaani.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Mary kantaa minut sänkyyn ja vetää peiton leukani alle. Hän avaa kirjan jossa on suomalaisia satuja ja alkaa lukea aaltoilevalla äänellä. Köyhä mutta neuvokas renkipoika laskeutuu maan alle, syvän lähteen luo. Siellä istuu kaksi sopottavaa, maankuorta muinaisempaa mummoa joilla on yksi yhteinen silmä. Poika nappaa silmän ja mummot säikähtävät, he lupaavat tehdä mitä vain saadakseen sen takaisin.
Isä selittää sadun minulle. Pitää osata iskeä oikealla hetkellä.
Ei, sanoo äiti, täytyy antaa armon käydä oikeudesta.
He katsovat minua vuorotellen, kuin heilläkin olisi vain yksi silmä, olen heidän edessään veistos josta välittyy vain yksi puoli. He kiertävät ympärilläni, mutta aina jokin puoli jää pimentoon. Toisen sanoessa jotain toinen odottaa vuoroaan päästä lausumaan minuun kirjoitetut odotukset.
Myöhäisinä iltoina minä olen tuo poika. Hän koppaa silmän käteensä ja näkee sen pinnalla, suonten välissä välkkyvällä kalvolla ihmisten toiveet ja mielihalut. Vilkaisen sitä, saan tietää kaiken, ojennan silmän armollisesti takaisin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

156

Kustantaja

Kieli