Miehen kylkiluu

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

näytelmät
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maria Jotunin ikkunasta näkemä hattupäinen maalaisnainen sekä lehtijuttu uudelleen vaimoaan kosineesta apteekkarista antoivat hänelle ideat tähän Miehen kylkiluu -näytelmän "lemmenkaruselliin". Erittäin suosittua kolminäytöksistä draamaa mainitaan mestariteokseksi ja kotimaisen komedian klassikoksi. Herkullisen ja vauhdikkaan näytelmän keskeiset aiheet ovat vapaus ja rakkaus. Sama tematiikkaa toistuu niin herrasväkeen kuin palvelijoihin keskittyvissä kerroksittaisissa sisätarinoissa. Jotuni on luonut henkilögalleriaan taitavasti sekä luonteeltaan että olemukseltaan vastakkaisia hahmoja. Lähes farssiksi yltyvä komedia syntyy väärinkäsityksistä, henkilöiden luonteiden ja toiminnan ristiriitaisuuksista sekä vuorosanojen monimielisyydestä.

Näytelmän keskeishahmo on lupsakka renki Tuomas Lukasson, josta emännöitsijät Amalia Oljander ja Miina Salokannel, kilpailevat. Vapautta rakastava, suurisydäminen Tuomas tahtoisi lempiä sekä tohtorilan Miinaa että apteekin Amaliaa, mutta ilman avioliiton kahleita. Tomera Amalia saa vietyä nahjusmaisen Tuomaksen puoliväkisin alttarille. Kuin kohtalon lahjana Miina, "miehen tarpeessa" oleva haaveellinen ikäneito, saa korvaukseksi Amalian veljen Topias Kinkkusen. Teoksen toinen juoni kertoo apteekkari Jussi Ollenbergin ja hänen Elli-rouvansa välirikosta. Elli jättää miehensä Jussin apteekkioppilas Aina Zinckiin liittyvän väärinkäsityksen takia ja muuttaa väkisin tohtori Yrjö Kallion luokse. Sekavien vaiheiden jälkeen Jussi ja Elli tekevät sovinnon ja palaavat yhteen. Ellin lähestymisyrityksistä vaivautunut Yrjö Kallio on helpottunut ratkaisusta.

Näytelmän palvelusväelle rakkaus merkitsee pikemmin sosiaalista vaatimusta avioliiton solmimisesta kuin itse tunnetta. Naimisiin on päästävä, vaikka ei saisikaan mieleisintä lemmittyä. Tuomas, jolla on vapaamielisiä periaatteita rakkauden ja elämän suhteen, ei osaa eikä halua valita naisten kesken. Aviojärjestelyissä käytetystä neuvokkuudesta ja häikäilemättömyydestä hyvänä esimerkkinä on Amalia, joka itsensä lisäksi naittaa myös muut. Äärimmilleen vietynä rakkaudella ja ihmissuhteilla tehdään kauppaa, kuten Topiaksen ja Kuppari-Tiinan tapauksissa. Herrasväen ihannoiva ja romanttinen suhtautuminen rakkauteen aiheuttaa keinotekoisia tunnekuohuja. Turhautuneen yläluokkaisen Ellin elämä kuvataan epäilyn, kärsimyksen, koston ja anteeksiannon ketjuna.

(Tuhannet tunteet)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kolminäytöksinen huvinäytelmä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

228

Kustantaja

Lisätietoja

Ilm. myös Werner Söderström oy:n näytelmäsarjassa, osa 65 (WSOY1922); Kootut teokset, osa 2 (Otava 1939); Näytelmät (Otava 1981).

Osana julkaisua