Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Laulu kahden kitaran

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani maalta tulleesta nuoresta, joka elää unelmiensa Helsingin karua arkipäivää.

Heitä tulee pääkaupunkiin sadoittain, ammattitaidottomia nuoria, joilla on vain unelmansa ja toiveensa. Selkeä tieto ja kokemus puuttuvat, viihdeteollisuus on luvannut kaikkea sitä mitä hiljainen maaseutu ja köyhä koti eivät tunnu pystyvän tarjoamaan. Nyt he ovat täällä – Ritva, aviotonta lasta odottava kotiapulainen; ruma ja sinnikäs Oili, baariapulainen, joka on alituisessa velkakierteessä emännälleen; elämäniloinen Kirsti, jota paremmat ihmiset huoraksi mainitsevat; Tuula, onneton pysähtynyt pikkutyttö, joka hoivaa omaa isätöntä pikkutyttöään.

Myös Tarja, 17-vuotias konttoriapulainen, elää irrallisen oloista murrosvaihettaan uudessa elämässä. Tiliin on kolme päivää ja rahat ovat täysin lopussa. Nälän ja hädän sumusta tulvehtivat muistot kotoa, metsistä ja kaislarannoilta, ensirakkaudesta, maalaistaustan eriskummaisista ihmistyypeistä, lapsuden tulikivenkatkuisesta uskonnollisuudesta. Hänet täyttää epätoivonen raivo, hillitön ihmisen ikävä. Samalla kaupungin varjoelämä kasaa hänen kuormaansa nöyryytyksen toisensa perästä, ja viimein hätä räjähtää pinnalle väkivaltaisesti.

Tuovi Saarenpää kirjoittaa elävästi ja lämpimästi maaperästään riuhtaistusta nuoresta ihmisestä, usein herkullisen hauskasti, kuten kuvatessaan kulttuuritalon koelaulutilaisuutta, josta uuden kauniin elämän on määrä alkaa.

Tuovi Saarenpää (1941) on kotoisin Ol. Pyhäjärveltä. Hän asuu nykyisin Tuusulassa; naimisissa, kaksi lasta. Hän on tullut nuorena töihin kaupunkiin, kuulunut Työväenopiston kynäilijäpiiriin ja julkaissut runoja novelleja eri aikakausilehdissä.
(takakansiteksti)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kustantaja

Kieli