Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hyvä Joel

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hyvä Joel on elämäkertaromaani suuresta suomalaisesta kirjailijasta Joel Lehtosesta, jonka syntymästä tulee marraskuussa 2006 kuluneeksi 125 vuotta.

Markku Turusen romaanissa Joelia katsovat naiset. Papinleski Augusta Wallenius ottaa ojanpenkalta löydetyn lapsen kasvatikseen ja kouluttaa hänet. Sylvia Avellanista tulee Joelin rakastajatar. Lydia Thomasson ryhtyy sairaalloisen kirjailijan taloudenhoitajaksi ja päätyy hänen vaimokseen.

Joel haluaisi hyväksyä sukujuurensa, äitinsäkin, mutta haaveet yhteiselämästä veljen perheen ja äidin kanssa eivät toteudu. Menestynyt kirjailija ei löydä tasapainoa elämäänsä sen enempää synnyinseudultaan Savosta, Helsingin kulttuuripiireistä kuin laajoilta ja lukuisilta ulkomaanmatkoiltaankaan.

Lapsuutensa Savonlinnassa, Lehtosen maisemissa, kasvanut Turunen on perehtynyt klassikkokirjailijanelämään ja teoksiin. Hänen kiinnostuksensa aiheeseen lähtee hylätyn lapsen kokemuksesta, joka varjostaa Joelin elämää loppuun asti.

Hyvä Joel onkin paitsi kertomus kirjailija Joel Lehtosen elämästä myös romaani ihmisestä, jolle lapsuuden kokemukset ovat kipeät. ”Minkä te teette yhdelle näistä pienimmistä, sen te teette minulle.”
(Gummerus)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kustantaja

Kieli