Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Damasceno Monteiron katkaistu pää

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Italialaismestarin uusimmassa romaanissa nuoren lehtimiehen reportaasimatka kasvaa pohdinnaksi ihmisyydestä, oikeuden mahdollisuuksista ja lehtimiehen vastuusta. Tabucchi on sijoittanut tämän hämmentävän älyllisen trillerin rakastamiinsa Portugalin maisemiin.

Vanha romanimies löytää Oporton kaupunginpuistosta päättömän ruumiin. Raaka murhamysteeri käynnistää tutkimukset, joita suuri yleisö seuraa henkeä pidätellen. Keltaisen lehdistön painokoneet käyvät kuumina. Nuori lissabonilaistoimittaja Firmino saa komennuksen paikan päälle. Hän ei haluaisi lähteä: hän opiskelee kirjallisuutta ja haaveilee yliopistourasta. Mutta ei auta: on toimittava sen maailman ehdoilla jossa elää ja kirjoitettava latteita skandaalijuttuja.
Vähä vähältä banaalin veriteon alta paljastuu laaja ja likainen rikosvyyhti, jonka taustalla on joukko poliiseja. Yhdessä vanhan, oikeusfilosofiaan, kirjallisuuteen ja hyvään ruokaan perehtyneen asianajajan kanssa Firmino ottaa tehtäväkseen totuuden paljastamisen. Hän joutuu kuitenkin toteamaan, kuinka oikeuden toteutuminen usein törmää yhteiskuntaan, jolle tärkeintä on oman vakautensa ja valtarakenteensa säilyttäminen.
Vastaavasti kuin muutaman vuoden takaisessa teoksessa Kertoo Pereira myös uusimmassa romaanissa Tabucchi pohtii lempeän salavihkaiseen tapaansa journalistin – tai kenen tahansa meistä – mahdollisuuksia ja vastuuta sekä yhteiskunnallista oikeutta ja sen rajoja. Tabucchin romaanissa on perinteisen jännärin aineksia, mutta samalla se on myös omalaatuinen kehitysromaani ja pohdiskeleva yhteiskunnallinen kannanotto. Kukaties Damasceno Monteiron katkaistu pää onkin tässä mielessä samanlainen kameleontti kuin runoilija Fernando Pessoa, jota romaanissa kuvataan ”tuhannen naamion mieheksi” – rikosromaani, jossa murha-arvoitus lukemisen myötä muuttuu kuvaukseksi monisäikeisestä ja hämmentävästä todellisuudesta rikosjuttujen takan; arvoitukseksi jonka lopulta voi ratkaista vain lukija itse.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

215

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli