Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mestari Ma

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

’Mestari Ma’, joka ensimmäisen kerran ilmestyi Bonnierin toimesta 1953, on Willy Kyrkludin tähänastinen pääteos. Se on filosofinen ja runollinen dialogi, samalla niukka ja kaihtamaton kertomus oppineen virkamiehen Ma-fu-tsen vaiheista kahden palatsivallankumouksen välillä, onnettomasta paluusta takaisin poliittisen liemen ääreen, vallasta olevan puolueen pelinnappulaksi ja uutta kumousta odottamaan.
Kirjan vähiin mutta punnittuihin riveihin on hämmästyttävästi saatu mahtumaan elämän koko pohjaton kipeys. Se on elämän tarkastelukoe, jossa vähäistä haavoittunutta kudosta katsellaan voimakkaasti paljastavan linssin läpi. Samalla se on allegorinen runoelma ihmisen yksinäisyydestä ja hulluudesta ja semmoisena hyvin pessimistinen. Vajaalla sadalla pienellä sivulla ’Mestari Ma’ näyttää elämän katkeruuden ilmeisempänä kuin moni paksu eepos, joka on täynnä myllertävää tapahtumista. Mutta vaikka se elämäntulkintakokeena on lohduton, se on samalla yllättävästi mitä herkullisin kirja; sillä se ei lopultakaan maistu elämältä mutta ei myöskään kirjallisuudelta, vaan kieleltä, runolta.
”Tyylinäytteenä ’Mestari Ma’ on epäilemättä mestarillinen: siinä on – sen ilmavassa selkeäpiirteisyydessä – kiinalaisten klassikkojen henkeä. Kieli on harvaviivaisen runollista, vahvakuvaista, terävää ja tarkkaa.” (Eeva-Liisa Manner)
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

71

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

93

Kustantaja

Kieli