Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Paasikiven aika

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Paasikiven aika sijoittuu lähihistoriaan, YYA-sopimusneuvotteluiden kevään 1948 ja Paasikiven loppuvuodesta 1956 tapahtuneen kuoleman väliseen aikaan. Ilmestyessään v. 1969 se oli ensimmäinen kaunokirjallinen hahmottelu sodanjälkeisistä vuosista. Romaanin jatkoteos Kekkosen aika ilmestyi seuraavana vuonna.

Rakenne on Rintalan romaaneista tuttu: kerronta etenee kohtaus kohtaukselta rinnakkain historiallisella ja omakohtaisella tasolla. Presidentti Paasikiven ja aikuistumistaan elävän oululaisen nuorukaisen Paavon ohella romaanissa on runsaslukuinen joukko sivuhenkilöitä helsinkiläissivistyneistöstä ja opiskelijoista oululaistyöläisiin ja -koululaisiin. (Lähde: Kirjailijat Oulussa / Oulun kaupunginkirjasto)
Tämän romaanin tapahtumana, juonena on elämä itse niinä vuosina joita jotkut yhä vieläkin kutsuvat ”vaaran vuosiksi” toiset taas ”oikeistohysterian ajoiksi” vuosina jolloin yksi Suomi juurrutti Paasikiven linjaa kansamme tietoisuuteen toinen Suomi taas peloissaan sitä vastusti.
Tämä kaikki, jonka päähenkilönä on Suomen kansa on kuin jännityskertomus siitä suomalaisesta todellisuudesta johon me kaikki olemme osallistuneet aikana jolloin Suomen-Neuvostoliiton suhteita rakennettiin uudelle perustalle Paasikiven aikana.
Ja romaanin taustalla ärisee, tuhisuttaa nenäänsä vanha Paasikivi: ”Ratkaiseva on todellinen elämä moninaisine vivahduksineen, joita kansainvälinen oikeus saa luvan seurata niin paljon kuin ehtii ja kykenee.”
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

338

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi