Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Yö yllä viljan

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hilkka Ravilon neljäs teos on romaani Yö yllä viljan. Se on luokiteltu rikosromaaniksi vaikkakin siinä rikos jää arvoituksellisemmaksi – tai ainakin rikoksentekijä – kuin kirjailijan muissa kirjoissa, vaikka niissä kaikissa tapahtuu rikos, joskin vain lukijan tietoonsa saama.

Yö yllä viljan poikkeaa myös muulla tavoin Ravilon tuotannosta. Siinä on mukana tieteellisyyttä, kun kuusikymppinen kansatieteilijä kiinnostuu torajyvistä ja niiden sisältämistä myrkyistä. Tämä Pellervo-niminen herrasmies näyttää yhtä aikaa niin uskottavalta ja toivottavalta, että ainakin naislukija alkaa pohtia miehen olemusta ja tiedekin saa uutta perspektiiviä.

Romaanin päähenkilö Vappu on kirjallisuudessamme harvoin esiintyvä kuusikymppinen helsinkiläinen työläisnainen, ei siis kovinkaan mediaseksikäs hahmo. Mutta kirjailija tekee hänestä kiinnostavan. Kovia kokenut hienostolihakaupan myyjä on viettänyt yksinäistä elämää helsinkiläisessä lähiössä sen jälkeen kun jäi kömpelöstä nuoruudenavioliitosta leskeksi. Poikaansa nainen yrittää kasvattaa parhailla hallitsemillaan keinoilla ja pestautuu jopa taloudenhoitajaksi yläsavolaiseen vauraaseen maataloon pelastaakseen teininuorukaisen huonoilta teiltä.

Vaikka ihmissuhteet Hiekkamäen talossa ovatkin aina olleet enemmän tai vähemmän epäonnistuneita, itse maaseutuympäristön Hilkka Ravilo tarjoaa kauniina ja luonnon ihmisen sielua virkistävänä. Poissa on myös Ravilon kahdesta ensimmäisestä kirjasta tuttu pohjoissavolaiseen maaseutuympäristöön liitetty uskonnollinen ahdasmielisyys.

Kirja on muistojen matkaa menneeseen. Vapun saama outo perintö, kudontatyön teko kangaspuissa, symboloi hyvin tätä matkaa, joka on yhtä aikaa, niin kuin usein elämäkin: hurmaavan kammottava.
(Kiuruveden kirjasto)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Tiedän miettiväni koko elämäni tätä samaa. Lapsen kuoleminen ennen vanhempiaan on luonnotonta. Liikenneonnettomuuksissa ja tapaturmissa menehtyy nuoria ja lapsiakin, mutta periaatteessa luonto on tarkoittanut vanhemmat poistumaan elämästä ensin ja nuoret jatkamaan sukua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

301

Kieli