Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Madame Edwarda

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Jos pelkäät kaikkea, lue tämä kirja, mutta kuule sitä ennen mitä sanon: jos naurat, naurat koska pelkäät. Luulet että kirja on eloton olio. Paljon mahdollista. Entä jos – ja sitähän sattuu – et osaisikaan lukea? Pitäisikö sinun pelätä…? Oletko yksin? Onko vilu? Tiedätkö missä määrin ihminen onkin ’sinä itse’? Älytön? Ja alaston?”
Ranskalainen sosiologi, filosofi ja kirjailija Georges Bataille (1897-1962) piti Madame Edwardaa kaunokirjallisena pääteoksenaan. Kirja kertoo Pierre Angeliquesta, joka kohtaa Madame Edwardan, huoran. Mutta Madame Edwarda onkin Jumala, ja hän syytää Pierreä siitä, että tämä on pappi…
Madame Edwarda ilmestyi vuonna 1941 salanimellä kirjan riettaan luoteen vuoksi. Kirja on kuitenkin jotakin aivan muuta kuin pornografinen. Maurice Blanchot, esseisti ja kirjailija, on kirjoittanut: ”Olin varmasti ensimmäisiä joka sai lukea Madame Edwardan. Vaikutuin (hiljaisuuteen asti) sen ainutlaatuisuudesta ja siitä mettä se asettautuu muun kirjallisuuden yläpuolelle. Vaihdoin kirjasta muutaman tunteikkaan sanan Georges Bataillen kanssa, en sillä tavalla jolla puhutaan kirjailijan kanssa jonka teoksia ihailee, vaan tavalla jolla toivoin saavani hänet ymmärtämään että kohtaaminen tuollaisen kirjan kanssa riitti koko elämääni varten. Aivan kuten sen pitäisi riittää hänelle, että hän oli kirjoittanut sen.”
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

49

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä