Elämä ilman paluulippua

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

-"Elämä ilman paluulippua on kova ja ankara nimi kirjoittajan ensimmäiselle kirjalle, mutta siinä on oma totuutensa. Pamela Mandart kuvaa novelleissaan maailmaa, jonne mennään, mutta josta on vaikea tulla takaisin. - - Parhaimmissa novelleissaan Pamela Mandart ratkaisee mustien taulujen arvoituksen. Useimmat Mandartin novellit ovat terävästi piirretty ja ankaran todellisia, mutta silti ne ovat ilmavia, etten sanoisi vapauttavia."
(Kaleva 18.11.1983 Olavi Jama)
Puhuttelevia, vahvoja novelleja. Tarkkaan havainnoivia kuvia tämän päivän kaupunkilaisesta maailmasta. Sen laitapuolelta.

Jaakko Kurki huomasi lehdessä pienen ilmoituksen ja lähti ilmoituksessa mainittuun osoitteeseen. Hän oli harvinaisen aikaisin liikkeellä: tavallisesti hän nukkui puolille päivin; se kuului työttömän etuihin. Hän odotti saavansa pelastusarmeijan paketin mutta saikin vian jonotuslapun jouluaaton hartaustilaisuuteen. Hän nieli pettymyksenä, otti lapun ja meni aattona kirkkoon. Ja kun hän sieltä saamastaan paketista löysi ruokaa ja kymmenen markkaa rahaa, hän osti lähimmästä kioskista joulukortin ja lähetti sen ja suurimman osan ruokatavaroista linja-autossa äidille ja palasi keveämmällä mielellä kotiin.
Jaakko Kurjen lisäksi kohtaamme näissä novelleissa toisiakin työttömiä, tapaamme elämää syvältä nähneitä vanhuksia, vähintään kahta työtä tekeviä keski-ikäisiä naisia ja nuoren tiskaajatytön uskomattomine haaveineen, tutustumme itsenäistyvään ja suuresta tulevaisuudesta unelmoivaan hattukappiaan tyttäreen, kohtaamme yksinhuoltajia ja kulkureita ja lapsia joiden maailman mielenkiintoisimmat asiat sattuvat takapihoilla. He ovat kaikki ihmisiä yhteiskunnan laitapuolelta. Me emme löydä heitä seurapiiripalstoilta ja heidän olemassaoloaankaan emme edes halua aina tunnustaa.
Pamela Mandart näyttää meille kulissientakaisen puolen kaupunkilaisesta maailmasta. Tarkkaan havainnoiden hän seuraa ihmistensä elämää, ei selittele, ei osoittelu – eikä vaikeroi vaikka elämä onkin ”ilman paluulippua”. Monet kipeätkin tilanteet hän vain toteaa – tai katsoo niitä vapauttavan huumorin läpi.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

130

Kustantaja