Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Matalapaine

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Varmana kertojana ja taitavana ihmissielun kartoittajana tunnettu Eino Kinnunen kuvaa uudessa romaanissaan vahvoin vedoin ja monivivahteisesti ihmisen osaa olosuhteiden sokeassa vaikutuskentässä. Kirjan henkilöt ovat tarkasti nähtyjä, he elävät verevinä ja lujasti ympäristöönsä liittyvinä. Päähenkilö on suuren maatilan poika, Arttu, joka kokemansa sairauden jälkeen jää henkisesti avuttomaksi ja joutuu ympäristönsä armoille. Hänet toimitetaan parantolaan. Pako sieltä panee alkuun kohtalokkaan tapahtumien vyöryn.
Taustan romaanin tapahtumille muodostaa maamme oloihin sävyllisesti vaikuttanut murros, sota ja siirtolaisten uudelleen sijoittaminen. Kirjailija välittää näin laajan kuvan yhteiskunnassamme vaikuttavaista voimista. Samalla teos kohoaa vetoomukseksi suvaitsevaisuuden puolesta väkivaltaa, ymmärtämättömyyttä ja sokeaa pelkoa vastaan. Kirja ottaa kantaa aikamme kipeään ongelmaan, poikkeavan yksilön asemaan yhteiskunnassa.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Pakeneminen oli turhaa. Hän tiesi sen. Mutta hän ei tajunnut muuta mahdollisuutta sen jälkeen kun oli ottanut ensimmäisen askeleen. Mitään varsinaista syytä hänen lähtöönsä ei ollut olemassa. Tänään hän ei ollut sen sairaampi kuin eilenkään. Samaa elämää oli jatkunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Ja elämä jatkuisi samanlaisena edelleenkin. Sama ylösnousu joka aamu. Miesten ääniä, jotka soluivat ohi hänen korviensa. Ja naisten ääniä, joita hän kuuli käytävässä ja seurusteluhuoneessa. Hän oli intohimoinen lukemaan lehtiä, lainasi kirjoja kun siihen oli mahdollisuus ja tuijotti televisiota siitä saakka, kun se oli tähän laitokseen hankittu. Rauhaa oli ympärillä. Siksi kai paikkaa Rauhalaksi kutsuttiinkin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276

Kustantaja

Kieli