Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Monta tietä maailmassa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Monta tietä maailmassa kuvaa nuorten itsenäistymistä ja halua löytää oma tapansa elää. Kertomuksessa ei kuitenkaan mustavalkoisesti tuomita vanhempien ideologiaa ja maailmankuvaa. Sen sijaan se osoittaa, että sekä valtavirtanuorten vapaus että pienen ryhmän tiukka kuri tarjoavat rakennusaineita omannäköiseen elämään.

Iisa on vanhempiensa esikoinen, jo syntymässään Jumalan palvelijaksi luvattu. Vaikka isän saarnaajantaidot ja tilaisuuksien hurmoshenkinen tunnelma viehättävät Iisaa, Temppelin jäsenten ahdas maailmankuva ahdistaa häntä. Iisa ei suostu uskomaan vain siksi, että niin on ollut tapana.

Isän kuolema katkaisee perheen elämän rajusti. Iisa tuntee syyllisyyttä ja pelkää epäilystensä aiheuttaneen isän kuoleman. Äidin uupumus alkaa saada outoja ja pelottavia piirteitä, jotka lopulta diagnosoidaan skitsofreniaksi. Äidin jäätyä sairaalaan Iisa ja pikkusisko Pia jäävät käytännössä orvoiksi, vaikka maallinen Siilia-täti pitää heistä huolta.

Vapaus päättää omasta elämästään vie Iisan mukaan porukoihin, joita seurakunta ja etenkään vanhemmat eivät olisi hyväksyneet. Uskonnollinen etsiminen ei kuitenkaan unohdu. Yhdessä työläistaustaisen Ramin kanssa Iisa pyrkii muodostamaan oman näkemyksensä siitä, mihin uskoa ja miten elää.
(Paula Niemi/ Sanojen aika)
Puhutteleva nuortenkirja ahtaassa uskonnollisessa ilmapiirissä kasvaneesta aikuistuvasta tytöstä joka etsii omaa elämänkatsomustaan

Iisa isä on taitava saarnaaja, voimakas persoona, joka pitää lähimmäisiään lujasti hallinnassaan. Temppelin rukoushuoneessa pidetään tulisia saarnoja, lauletaan kitaran säestyksellä, joku profetoi. Iisan mielestä uskonnollisuudessa on jotain kiehtovaa ja turvallista - mutta samalla pelottavaa. Sen ilmaa on vaikea hengittää. Iisa tuntee olevansa etääntymässä vanhempiensa uskosta ja maailmankatsomuksesta. Sitten Iisan isä kuolee äkkiä ja Iisalla on mahdollisuus heittäytyä kaipaamiensa uusien tuulien vietäväksi. Ja tietenkin löytää ystäviä, jotka ovat halukkaita päästämään Iisan pyhyyden ympyröistä. Sitten myös Iisan äidin terveys järkkyy, ja Iisa jää kahden pikkusiskonsa Pian kanssa. Yllättävän vastuun, seurakuntalaisten rukousten ja ylioppilaskirjoitusten paineessa Iisan on pakko järjestää elämänsä uudelleen. Iisa, jo lapsena Herralle luvattu, löytää oman tiensä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

121

Kieli