Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tällaista oli palata

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jussi Talven Tällaista oli palata vuodelta 1946 on silmiä avaava aikalaisteos rauhaan palaavasta Suomesta. Kirja kuvaa osuvasti, miten maailma oli tuolloin murroksessa ja eräänlaisessa levottomuuden tilassa. Julkisen keskustelun puuttuessa kirjallisuus tarjosi mahdollisuuden reflektoida omia kokemuksia, joista ei muutoin voinut puhua tai jotka suoranaisesti vaiennettiin.
(Antero Holmila ja Simo Mikkonen: Suomi sodan jälkeen - pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944-49, Atena 2015)

- - -


"Jussi Talvi on niitä kirjailijoitamme, joiden osaksi on tullut tulkita sitä nuoruutta, joka joutui elämään sodan läheisessä vaikutuspiirissä ja sen kaikkein raskaimmissa kokemuksissa. Myös hänen elämänkatsomukseensa se on jättänyt lähtemättömän jälkensä. Hän etsii hermostuneen jännittyneesti ratkaisua niille kysymyksille, joita uusi elämä asettaa takaisin palanneiden nuorten miesten eteen, koettaa rakentaa uudelleen pirstoutunutta maailmankuvaansa, tilittää tuntojaan ja järjestää vaikutelmiaan. Täten muodostuu hänen uudesta romaanistaan rehellinen ja yhä ajankohtainen itsetutkiskelu, jolla on paljon sanottavaa ja annettavaa itsekullekin meistä. Se on kertomus sota-avioliitosta, joka on syntynyt liian nopeasti niinä aikoina, jolloin elettiin vain nykyhetkessä, tulevaisuuteen oikein edes uskomatta, ja niistä lukemattomista probleemeistä, joita arkielämä sitten sille asettaa. Mutta romaani laajenee käsittelemään myös useita muita sodanjälkeisen yhteiskunnan ongelmia, joskin joka hetki täysin persoonallisesti, omakohtaisten kokemusten perusteella, mikä lisää sen ajatusten iskuvoimaa."
- Toini Havu Helsingin Sanomissa 23.11.1946

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

”Taas sama juttu! Oletteko hyvä siinä ja siinä? Hallitsetteko sen ja sen? Ei, minä en ole hyvä siinä. Mutta olen hyvä konepistoolimies, jos sattuisitte tarvitsemaan. En täytä yhtään ehdoistanne – olen tullut sotavuosien aikana veltoksi, laiskaksi ja hermostuneeksi. Otteeni elämään on höltynyt, olen jollakin tavoin juureton. Olen kärsinyt yhtä ja toista. Mutta jos tarvitsisitte miestä, jolle on opetettu pistintaistelu ja muut vastaavanlaiset hienoudet - -”
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani sota-avioliitosta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

265

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä