Runot 1931-56

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Elvi Sinervo on ensimmäisistä teoksistaan lähtien ollut meidän aikamme suomalaisen proosan ja runon kiistattomia mestareita. Hän on herkän intuitiivinen ihmisen katselija ja kuuntelija, ymmärtäjä ja rakastaja. Hätkähdyttävän hienovarainen suhde elämän peruselementteihin, lapseuteen, äitiyteen, luontoon, luo Sinervon teoksiin parhaalle kirjallisuudelle ominaisen vangitsevan tunnevireen. Elvi Sinervolla on myös harvinainen lahja nähdä ihminen paitsi luonnon myös inhimillisen yhteiskunnan tietoisesti ja tiedottomasti toimivana, luovana osana.

Kolme- neljäkymmenluvuilla Elvi Sinervo sai saman kohtalon kuin moni muukin kiilalaiskirjailija: ihminen vangittiin ja kirjoista vaiettiin. Näin suuria kirjoja ei voi kuitenkaan vaieta kuoliaaksi. Elvi Sinervolla on merkittävät sukulaisensa kansainvälisessä kirjallisuudessa, sen sodan- ja fasisminvastaisen kirjallisuuden klassikoissa: Brecht, Hikmet, Neruda, Aragon...

Sodan ja vankeuden jälkeen Sinervon ääni alkoi taas hehkua läpi hiljaisuuden, vaimennettuna mutta vastaansanomattomana. Osa proosaa on jo uusina painoksina saatu lukijoiden ulottuville, mutta kauan kaivattu koottujen runojen valikoima ilmestyy vasta nyt. Monet sen teksteistä ovat saavuttaneet valtaisan suosion uuden suomalaisen laululiikkeen kautta. Runot 1931-56 täydentää kuvan. Näemme erään suomalaisen runouden rohkeimmista ja omaäänisimmistä klassikoista.

(Takakansiteksti, 1977)


"[...] heittelehtii sydämeni nousevan myrskyn kourissa, kuin/ kellopoiju se soi [...]"

Runot 1931--56 sisältää valtaosan tekijänsä säemuotoisesta tuotannosta. Kirja ilmestyi alun perin Loven kustantamana 1977 ja uudelleen 2012 TA-Tieto Oy:n hieman tarkistettuna versiona. Sen toimituksellisesta työstä vastasi runoilijaa myös haastatellut Peter von Bagh. ntamo-editio perustuu Love-julkaisuun, mutta huomioi myöhemmät korjaukset, joita se myös täydentää. Kirja sisältää puheenvuoron "Kirjailijan vastuusta"(1948) ja runoja kokoelmista Pilvet (1944), Oi lintu mustasiipi (1950) ja Neidonkaivo (1956) sekä muuta lyriikkaa vuosilta 1931--1938.

Runoista ja runoilijasta / Peter von Bagh (sivut 213-224).

(ntamo)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Kirjailijan vastuusta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

230

Kustantaja

Kieli

Muu tekijä