Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Paratiisin vangit

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaikki alkaa siitä, kun Sisko saa äidiltä kirjeen, että Anna on kadonnut ja että Siskon pitäisi tulla apuun. Sisko matkustaa, mutta perillä tuntuu kuin kadoksissa olisi muitakin kuin Anna, ja muutakin. Kysymykset kuitenkin pysyvät: miksi Anna on maalannut itsensä linnunkasvoiseksi enkeliksi, miksi hän haluaa kostaa isälle vielä tämän kuoltua, tuhoaako äiti tyttärensä elämäntyön tahallaan. Onko tämä julmuus rakkautta vai vihaa.
Paratiisin vangit on jännittävä, kiihkeä, julkea kertomus, jossa limittyvät dekkarin ja runon ainekset, tosi ja kuviteltu, rikos ja rangaistus. On kuin lumi palaisi, vesi sulaisi jääksi. On kuin lukija ja kirjailija olisivat joutuneet samaan uneen. Eira Stenbergin ensimmäinen proosakirja on lyyrikon työtä ja perheyhteisön sisällä käytävän valtataistelun tarkka kuva. Kertomus paratiisin vangeista.

Miksi on synnyttävä?
Siitä jää elinikäinen arpi.
(takakansiteksti)
Paratiisin vangit on allegorinen syntiinlankeemuskertomus. On lapsuudenkoti, jonka puutarhasta perheen alkoholisoitunut ja rakkauden perheen ulkopuolelta löytänyt isä halusi tehdä paratiisin puutarhan. On äiti, joka hallitsi perhettä kohtauksillaan ja syyllisti näin sen kaikkia jäseniä. On Anna, perheen silmäterä sekä Sisko ja Veli, joiden olemassaolon oikeutus syntyi pelkästään perhesuhteiden myötä – kuten jo heidän nimensäkin viittaavat.

Onko Anna kuitenkaan perheen onnellisin lapsi, se joka on saanut kaiken ja ollut kaikki? Sisko ja Veli ovat kuitenkin saaneet jotain mitä Annalla ei ole koskaan ollut – oman elämän. Romaani alkaa, kun Sisko saa kirjeen äidiltään. Anna on kadonnut ja Siskon on tultava apuun. Vaikka Sisko ei ole ollut yhteydessä perheeseensä vuosiin, hän lähtee kohti lapsuudenkotiaan. Periltä löytyy sekasortoinen ja ränsistynyt talo ja kanala. Mutta kuka on kadonnut ja miksi? Samalla alkavat Siskon motiivit paluulle myös selvitä, myös hänelle itselleen.

Lyyrisen kerronnan ja takautumien, muistojen ja traagisten tapahtumien myötä lukijalle, samoin kuin romaanin henkilöille itselleenkin, alkaa pala palalta muodostua käsitys perheen valtataisteluista, lapsuuden karmeista todellisuuksista ja rikoksista sekä rangaistuksesta ja kostosta.
(Laura Norris/ Sanojen aika)


"Paratiisin vangit on nimeään myöten selvimpiä syntiinlankeemustarun uusversioita ... Naisen kuvitelmat kotiparatiisista romutetaan: hedelmäpuilla kaunistettu omakoti on kuoleman puutarha." (Liisa Enwald)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomus

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

123

Kustantaja