Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lastenhuone

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lastenhuone on lahjakkaan ja varmaotteisen kertojan romaani nuoren naisen elämästä ensimmäisinä viikkoina lapsen syntymän jälkeen. Äidiksi tullut Ilona on itsekin vielä tytär, jonka lapsuus lomittuu muistikuvina ja unina tapahtumiin. Kehdon äärellä kertautuvat sukupolvien takaiset syyllisyydet ja pelot, naisen mallit matriarkkoina ja marttyyreinä.

Ilonalle ja Jormalle ensimmäisen lapsen syntymä on hämmentävä tilanne: kotona on uusi outo ihminen, jolle pitäisi ruveta isäksi ja äidiksi.
Jorma on mukana synnytyksessä, mutta joutuu pian pitkälle keikkamatkalle, ja Ilona jää kahden vauvan kanssa. Kolmen tunnin syöttövälistä tulee elämän ainoa mitta, kirkassilmäinen tytär pitää uupunutta äitiä otteessaan. Sitten ovesta kävelee omalaatuinen Lissu, Jorman entinen bändikaveri, asettuu taloksi ja ryhtyy mutkattomasti vauvanhoitoon.
Vuokko Tolonen kuvaa nyt aikuistumassa olevien elämää heidän omalla kielellään. Hänen romaaninsa avautuu moneen suuntaan, se näyttää uuden sukupolven ahdistuksen niin perheessä kuin maailmassa, mutta kirjoittajalla on silmää myös elämän komiikalle.
(takakansiteksti)
Romaani ensimmäisen lapsen aiheuttamasta hämmennyksestä. Synnytys- ja vauvanhoitokuvausten lomassa on takautumia tuoreen äidin omaan lapsuuteen.
(Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kieli