Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ainoa oikea

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hellänhaikea tarina ensirakkaudesta joka saa täyttymyksensä neljänkymmenen vuoden kuluttua; purevanhäijy silmäys siihen mikä tätä rakkaustarinaa ympäröi viime vuosikymmenten Amerikassa.
”Puolijalokiven välkähdys, jossa kuvastuvat pienoiskoossa kaikki ne aiheet ja ajatukset jotka ovat elävöittäneet hänen kertomataidettaan viidenkymmenen vuoden ajan…Surumielinen…Koskettava.” –New York Times

Harry Trellman ei kuulu mihinkään, ei chicagolaiseen orpokotiin johon hänen äitinsä hänet toimittaa, ei lukioon (liian välkky) eikä edes kaduille. Ihmissuhteita? Kyllä, niitä on mutta ne ovat niin kuin kaikki muukin hänen elämässään: poikkeuksellisia ja epätavallisia.
Harry on kuitenkin aina ollut tarkka huomioitsija, kuuntelija, tallentaja ja tulkitsija, ja kaikella tällä on käyttöä chicagolaiselle miljardöörille Sigmund Adletskylle, joka palkkaa Harryn ”aitotrustiinsa”. Vanha mies on niin ovela, että hän aavistaa Harryn naamion taa kätkeytyvät salaisuudet ja saattaa hänet yhteen sen ihmisen kanssa, jota Harry on rakastanut sanattomasti neljänkymmenen vuoden ajan.
Amy Wustrin ei puolestaan ole pysytellyt syrjässä tosielämästä ja seksuaalisesta vallankumouksesta odotellessaan Harryn kosintaa. Hän on siirtynyt avioliitosta toiseen, muuttunut rikkaasta rutiköyhäksi, suositusta opiskelijatytöstä tyyneksi perheenemännäksi. Vuosien mittaan sekä hän että Harry ovat saaneet tuntuvan osansa Amyn ensimmäisen miehen Jayn kujeista. Yhä vain Harry näkee Amyssa sen mitä hän sanoo ”ainoaksi oikeakseen”, mutta vasta kun he päätyvät yhdessä hautausmaalle hautaamaan uudelleen Jay Wustrinia, hän rohkenee paljastaa tunteensa.
Ainoa oikea on siis rakkauskertomus mutta myös paljon muuta: yllätyksellinen, moniin suuntiin avautuva ja armottoman selvänäköinen kuvaus nykyhetken Amerikalle tyypillisistä ilmiöistä, taustana Chicago ja lumisateeseen häipyvä Michiganjärvi, joita kukaan ei ole kuvannut Bellowia elävämmin.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

146

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä