Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tohtori Živago

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Tohtori Zivago on kertomus erään miehen elämästä ja luomistyöstä, hänen suuresta rakkaudestaan, voitoistaan ja tappioistaan uuden Venäjän merkillisimpänä ajanjaksona v. 1900–1930. Ensimmäisen maailmansodan, vuoden 1917 vallankumouksen, kansalaissotien ja hirvittävien koettelemusten pyörteessä koettaa Zivago lääkärinä ja ihmisenä etsiä omaa tietään. Vasta kun hän kohtaa Laran, nuoren sairaanhoitajan, joka ajattelee samoin, hän löytää tarkoituksen elämälleen. Näiden kahden ihmisen rakkaustarina kuuluu kirjan kauneimpiin lukuihin.

Boris Pasternakille (1890–1960) myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1958 romaanista Tohtori Zivago. Romaani on Keltaisen kirjaston myydyimpiä teoksia.
Kirjallisuudenlaji
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tekstinäyte
Kuljettiin ja kuljettiin ja laulettiin surulaulua ”Ollos iäksi muistettu”. Ja kun laulu lakkasi, kaikui sävelmä edelleen askelten rytmissä, hevosten kavionkopseessa, jopa tuulen henkäyksessäkin.
Vastaantulijat pysähtyivät saattueen kohdalla, laskivat seppeleiden määrän ja tekivät ristinmerkkejä. Uteliaat liittyivät saattueeseen ja kyselivät: ”Ketä haudataan?” Heille vastattiin: ”Živagoa.” – vai niin, vai häntä. No sitten sen ymmärtää. – Ei häntä itseään, vaimoa. – Ne yhdentekevää. Tulkoon hänen osakseen taivaan valtakunta. Komeat hautajaiset.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
555
Kääntäjä
Lisätietoja
Runot suomentaneet Helvi Juvonen ja Arvo Turtiainen.
Ilmestymisaika
Sivumäärä
608
Kustantaja
Kieli
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi