Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuka välittää Doris Mihailovista

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kuka välittää Doris Mihaillovista on kirja naisen maailmasta kipeine valintoineen ja miehen maailmasta, jossa mies on kukkulan kuningas. Doris on työtön keski-ikää lähestyvä pienen tytön yksinhuoltaja, jolla on pitkään ollut sekä itsetunto-ongelmia, että mielenterveysongelmia. Hän on henkisesti sairaalloisen riippuvainen lapsen isästä, yksityisen sairaalan ylilääkäristä Patrick Petersonista, joka vähät välittää Doriksesta. Patrick on tahollaan naimisissa eikä hänellä ole aikomustakaan osallistua Doriksen ja tyttären elämään.

Eräänä päivänä Doris Mihailov on kadonnut. Häntä tulevat asunnolle yhtä aikaa etsimään toimittajaystävätär Carla ja - yllättäen myös Patrick Peterson. Carla on emansipoitunut rohkea nainen, joka ei pyytele anteeksi tekemisiään mieheltään, ystäviltään eikä Petersonilta. Carla on yrittänyt koulia Doriksestakin vuosien mittaan itsenäisempää ja ryhdikkäämpää naista siinä onnistumatta. Doris on tiensä valinnut, hän ei enää halua edes yrittää. Mitä vähemmän Patrick on häneen ja tyttäreen Lottaan kiinnittänyt huomiota, sitä huonompaan kuntoon Doris on mennyt.

Carla ja Patrick löytävät Doriksen asunnosta nauhurin, jonka sisällä on nauha, jolle Doris on nauhoittanut henkisen testamenttinsa. Doris on kadonnut, kenties kuollut, mutta jälkeenjääneet saakoot kuulla, mitä hänelle ovat tehneet, miten häntä loukanneet. Carla ja Patrick ajautuvat illanmittaiseen sanailuun naisten ja miesten asemasta yhteiskunnassa, avioliittojen kulisseista ja omasta valheellisuudestaan. Kun nauhat on kuunneltu, nämä kaksi voivat kysyä itseltään, kenen elämä on ollut ja on katastrofaalista ja falskia. Onko se todellakin Doris Mihailovin elämä?
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)


Märta Tikkasen vahvasti myötäelävä romaani on paitsi kuvaus ihmisten läheisyyden tarpeesta myös vastalause sellaiselle psykiatrian harjoittamiselle ja julkiselle sanankäytölle, joka ei kanna vastuuta avuttomista ja heikoista, vaan käyttää näiden asiaa omien pyrkimystensä välikappaleena. (Takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

155

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

141

Kustantaja

Kieli