Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kunniallinen petkuttaja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Romaani kertoo kahden erilaisen ja eri-ikäisen naisen kohtaamisesta, rehellisyydestä, huiputtamisesta, luottamuksesta ja periaatteista. Katri Kling on kyläkaupassa työskentelevä nuori nainen, joka viihtyy omissa oloissaan, eikä rakasta muita kuin juroa pikkuveljeään, Matsia - ei edes sudenkokoista koulutettua koiraansa. Kyläläisten mielestä Katri on omituinen - lapset nimittelevät häntä noidaksi - mutta ehdottoman rehellinen ja hyvä numeroissa, hänen pettämättömään arvostelukykyynsä ja laskupäähänsä he turvautuvat raha- ja riita-asioissaan. Anna Aemelin taas on iäkäs lastenkirjailija, tai oikeastaan kuvittaja, joka myös viihtyy omissa oloissaan, suuressa huvilassaan. Talvisin hän vastailee lasten lähettämään ihailijapostiin ja kevään koittaessa hän ryhtyy jälleen työhön, maalaamaan kuvia uuteen kirjaan.

Kun Katrin välit kauppiaaseen kiristyvät, on aika etsiä uusi työ ja uusi asunto kyläkaupan yläkerran tilalle. Määrätietoinen Katri löytää lumisesta talvesta vauhdittajan suunnitelmilleen, hän alkaa toimitella Anna Aemelinin asioita ja pian hän jo muuttaakin tämän huvilaan veljineen ja koirineen. Kahden vastakkaisen maailmankatsomuksen törmäämisellä on kuitenkin väistämätön vaikutuksensa molempien naisten elämään: hyväntahtoinen Anna löytää itsestään ilkeitä ja itsekkäitä piirteitä ja ehdoton Katri taas joutuu tarkistamaan omaa maailmankuvaansa.

Janssonin henkilöhahmot ovat kiehtovia, erityisesti Anna Aemelinissa hän piirtää lukijan eteen mieleenpainuvan muotokuvan. Yksi kirjan riemastuttavimpia kohtauksia on Annan paneutuminen kirjeenvaihtoon lapsilukijoidensa kanssa, voi hyvin kuvitella kuinka Tove Jansson itse on painiskellut samanlaisten ongelmien parissa. Näin ympäristötietoisena ja vähälumisena aikakautena on myös suorastaan hätkähdyttävää lukea Katrin ja Annan tavasta hävittää ylimääräiset huonekalut ja epämieluisat kirjeet: ”Kaukana selällä odotti jäidenlähtöä musta romukasa, monumentti, joka kertoi isän ja äidin täydellisestä kyvyttömyydestä luopua mistään omistamastaan esineestä. Kummallista, Anna ajatteli, jäät lähtevät ja kaikki uppoaa, vaipuu vain suoraan alas ja on poissa.” (s.89-90) - Silene Lehto/ Sanojen aika -
Taitelija Amma Aemelin on viettänyt talossaan eristynyttä mutta näennäisesti huoletonta elämää jo vuosikaudet. Hänen ystävänsä Katri Kling on ihminen joka tietää mitä tahtoo – ja miten pääsee tahtonsa perille. Kun lumisade miltei hautaa alleen pienen merenrantakylän, Katri muuttaa asumaan Annan luokse veljensä ja nimettömän koiransa kanssa. Vähä vähältä hän ottaa haltuunsa koko talon, ja kaikki muuttuu.

Tove Jansson on kirjoittanut tiivistunnelmaisen romaanin kahden ihmisen ja kahden elämäkatsomuksen välisestä taistelusta sekä rehellisyyden ja petoksen monista kasvoista.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Asiasanayhdistelmät
Alkukieli
Tekstinäyte
Anna Aemelin kiiruhti kuistin ikkunaan ja katseli pitkää mustaa hahmoa, joka laskeutui mäkeä alas maantielle, sitten näytti kuin hämärästä olisi sukeltanut iso susi ja liittynyt naisen seuraan. Rinnakkain, liki toisiaan pari etääntyi tietä pitkin kylää kohti. Anna jäi seisomaan ikkunaan epämääräisen levottomuuden vallassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
208
Kustantaja
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
191
Kustantaja
Kieli
Lisätietoja
Modernista, 2017
Förlaget, 2018