Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punaista tomua

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Vaikka jouduinkin jättämään kotini, sen rauhallisen ja järjestetyn elämän, sen kauniin maaseutuympäristön, sen kiihottavat äänet ja näkymät, sen lukemattomat tuoksut… vaikka jätinkin kaiken tämän mitä olin rakastanut asuakseni kuivassa ja ruskeassa kaupungissa, kannatti vaihtokauppani kuitenkin, sillä siten löysin vihdoin portit ajatuksen vapauteen ja tuijotin lumoutuneena niitä rajattoman laajoja mahdollisuuksia, joita ihmismielelle aukeaa.”
Näin sanoo Mirabai, intialainen ylhäisötyttö, joka on kypsymässä naiseksi ja kasvaa irti kodistaan ja sen vuosisataisista perinteistä, ottaakseen itse vastuun elämästään ja tulevaisuudestaan. Samalla hän liittää kohtalonsa englantilaiseen mieheen, Richardiin, veljensä ystävään. Mirabain ratkaisevaan askeleeseen vaikuttaa myös tutustuminen älykkääseen sanomalehtinaiseen Roshaniin, jonka lehden toimittajaksi Mirabai joutuu. Kaupungissa Mirabain ja Richardin tiet jälleen yhtyvät, ja he elävät lyhyen ajan vain toisilleen ja rakkaudelleen. Mutta Intian kansan taistelu riippumattomuudesta ja Mirabain omaisia kohdanneet onnettomuudet ajavat häntä kohti vääjäämätöntä ratkaisua. Eikä jäljelle jää muuta kuin punaista tomua, joka säälimättä peittää alleen kaiken mitä on.
Harvoin on rakkautta kuvattu niin hehkuvasti kuin Kamala Markandayan teoksissa. ”Punaista tomua” on tarina nykypäivien intialaisesta naisesta, joka uskaltaa rakastaa vaikkapa vain häviävän hetken. Mutta se on myös kertomus Intian kansasta, sen ihmeellisestä luonnosta ja sen oudoista tavoista.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

314

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

283

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä