Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jaksollinen järjestelmä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Juutalaissyntyinen kirjailija ja kemisti Primo Levi (1919–1987) on kirjoittanut sodanaikaisista kokemuksistaan kaksi maailmankuulua kirjaa Tällainenko on ihminen ja Jos ei nyt, niin milloin. Hänen kolmas ja viimeiseksi jäänyt teoksensa sisältää parikymmentä omaelämäkerrallista tarinaa, joiden epätavallinen lähtökohta on alkuaineiden jaksollinen järjestelmä. Siinä järjestelmässä kulta on vain kultaa ja hopea hopeaa, vety vetyä ja uraani uraania. Mutta Levi onkin taikuri kemistiksi. Hänen kolvissaan, mielen ja kielen prosessissa, kehkeytyy loistavaa kirjallisuutta, joka ei sovi mihinkään kaavaan. Humanismin, huumorin ja ironian siivittämiä tarinoita originelleista juutalaisista esivanhemmista koulu- ja opiskeluvuosiin, Auschwitzin kuolemanleiriltä kaupallisen ajan laboratorioihin.

"Tulen vielä käsittämään kaiken, mutta en sillä tavoin kuin ne tahtovat, löydän vielä oikotien, teen itselleni tiirikan, murran kaikki ovet."

(WSOY)

Sisältää 21 alkuaineen mukaan nimettyä novellia.

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Tarvitaan eriävää mielipidettä, erilaisuutta, suolaa ja pippuria – fasismi ei tahdo niitä, se kieltää ne ja sen tähden minä en ole fasisti; se tahtoo että kaikki olisivat samanlaisia enkä minä ole samanlainen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

238

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

217

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä