Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hämärien puotien kuja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

"Minä en ole mitään. Vain läpikuultava siluetti tuona iltana erään kahvilan terassilla."

Muistinsa menettänyt yksityisetsivä Guy Roland etsii identiteettiään toisen maailmansodan hämäristä. Menneisyyden jäljittämisessä auttavat ihmiset entisestä elämästä: englantilainen jockey, venäläinen emigrantti, amerikkalainen jazzpianisti. Mutta haluaako Guy löytää menneen minuutensa vai rakentaa sen uudestaan?

Kirjallisuuden Nobelilla 2014 palkittu Patrick Modiano (s. 1945) voitti kuudennella romaanillaan Hämärien puotien kuja Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin 1978. Hänen tuotantonsa kantava teema on menneisyyden vaikutus identiteettiin. Patrick Modiano syntyi Pariisissa heinäkuussa 1945, pian toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Hänen tuotantoaan leimaa vahvasti perhetausta: vanhemmat - isä oli italianjuutalaista syntyperää, äiti belgialainen näyttelijätär - tapasivat toisensa Pariisin miehityksen aikaan. Juuri miehitysajasta tuli Modianon tuotannon kulmakivi. Hän on muistamisen taituri, kuten Ruotsin akatemia Nobelin kirjallisuuspalkinnon perusteissa luonnehtii, ja romaanituotannon yhdistäviä tekijöitä ovat juutalaisuus ja menneisyyden vaikutus identiteettiin. Modianon esikoisromaani La Place de lÉtoile ilmestyi vuonna 1968. Hän on kirjoittanut parikymmentä romaania sekä novellikokoelmia, elokuvakäsikirjoituksia, laulutekstejä, esseitä ja lastenkirjoja. Tärkeimpiä hänen monista palkinnoistaan ennen Nobelia ovat Ranskan akatemian romaanipalkinto v. 1972 teoksesta Les Boulevards de ceinture (suom. Kehäbulevardit, 1976) ja Goncourt-palkinto v. 1978 romaanista Rue des boutiques obscures (suom. Hämärien puotien kuja, 1979). Hänen teoksiaan on käännetty kolmellekymmenellekuudelle kielelle. Kotimaassaan kaikkien tuntema Modiano antaa haastatteluja vain harvoin ja ilmaisee mieluummin itseään teoksissaan. Hän asuu Pariisissa.

(BTJ)

Nobel-voittaja 2014. Hämärien puotien kuja (Rue des boutiques obscures ) on psykologinen romaani, jossa ihminen etsii itseään. Romaanin päähenkilö on keski-ikäinen Guy Roland, joka on menettänyt muistinsa toisen maailmansodan aikana ja jonka on kasattava elämänsä uudelleen, etsittävä elämänsä tarkoitus. Kirjan nimi viittaa Rolandin entiseen osoitteeseen, Hämärien puotien kuja 2:een.
(BTJ)

Patrick Modianon aikaisemman tuotannon teema toistuu tässäkin romaanissa: kysymys on ihmisestä joka etsii identiteettiään. Guy Roland on keski-ikäinen mies joka on menettänyt muistinsa toisen maailmansodan aikana. Pala palalta hän alkaa rakentaa menneisyyttään. Johtolankoina ovat hänen aikaisemmat oleskelupaikkansa kuten Roomassa sijaitseva Hämärien puotien kuja. Samoin ihmiset, jotka jollakin tavoin pystyvät antamaan tietoa hänen vaiheistaan: englantilainen jockey, venäläinen emigrantti, amerikkalainen jazzpianisti. Hämärässä harhailevan ihmisen turhautuneisuus, elämän tarkoituksen epäselvyys käyvät ilmi näistä katkelmallisista kohtauksista joista romaani rakentuu ja joista Guy Rolandin on koottava uudelleen oma persoonansa.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Minä en ole mitään. Vain läpikuultava siluetti tuona iltana erään kahvilan terassilla.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli