Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ajatussulttaani

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Halim asuu Tukholmassa ja käy ruotsalaista koulua, mutta vaalii ja kunnioittaa sitä arabialaista kulttuuria, josta hänen vanhempansa ovat kotoisin. Hän kouluttaa itsestään ajatussulttaania, uudenlaista maahanmuuttajanuorta, joka paljastaa ruotsalaisessa yhteiskunnassa toimeenpantavan Integraatiosuunnitelman ja taistelee sitä vastaan. Samalla hän on rajojaan etsivä murrosikäinen poika, joka suree vähän aikaa sitten vaikeaan sairauteen kuollutta äitiään.

- - -

Ajatussulttaani on päiväkirjan muotoon kirjoitettu katkelma yhdeksäsluokkalaisen maahanmuuttajaperheen pojan Halimin elämästä. Halim taistelee monin keinoin arabikulttuurin säilyttämisen puolesta: hän kirjoittaa päiväkirjaansa maahanmuuttajaslangilla vaikka hallitsee loistavasti myös kirjaruotsin, piirtelee tussilla tähti ja puolikuu -tageja kaikkiin mahdollisiin paikkoihin sekä protestoi kotikielen opetuksen lakkauttamista vastaan vandalismin lisäksi vaatimalla koulun ruokalistalle libanonilaista perinneruokaa.
Vandalismin keinojen ajautuessa umpikujaan Halim ryhtyy miettimään asioita ja päättää ruveta filosofiksi, ajatussulttaaniksi. Oivallus uuden ajatusmaailman omaksumisesta tiivistyy isän Koraanista lukemaan sitaattiin: El saber mftah al farage – Kärsivällisyys on avain onnellisuuteen. Ilman avointa kapinaakin voi olla ylpeä omista juuristaan ja omasta kulttuuristaan.
Huumoristaan ja kielellisestä nerokkuudestaan kiitelty ja parhaana esikoisteoksena vastikään palkittu romaani, joka on viihtynyt Ruotsissa bestseller-listoilla.

(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

251

Kustantaja

Kieli