Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Etusivun uutinen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lontoo 1930-luvun alun talouslaman kourissa: työttömyyttä, lakkomellakoita, poliittista köydenvetoa. Sanomalehdet kertovat pääministerin matkasta Skontlantiin,Kansainliiton aseriisuntaneuvotteluista, jalkapallo-otteluista, murhista ja kuolemantuomioista.

Yksi tällainen uutisaihe, bussinkuljettaja Jim Drover, odottaa lontoolaisessa vankilassa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa; hän on lakkomellakassa tappanut poliisin.

Jim Drover, etusivun uutinen, pysyy lukijan kannalta vain uutisena, tavoittamattomissa vankilan seinien sisäpuolella; kuva hänestä välittyy hänelle läheisten ihmisten tai hänen asian kanssa tekemisin joutuvien ihmisten kautta. Onko Drover arvokkaampi elävänä vai kuolleena? Kuka hyötyy hänen eloonjäämisestään, kuka hänen kuolemastaan? Droverin kohtaloa pohtivat hänen omaisensa, jotka keräävät nimiä adressiin hänen puolestaan, mutta kysymys askarruttaa muitakin: hänen puoluetovereitaan, Scotland Yardin apulaispoliisipäällillöä, lehtimiehiä, poliitikkoja.

Kommunistisen bussinkuljettajan armahdus osoittautuu riippuvaksi poliittisesta tilanteesta, monien seikkojen yhteisvaikutuksesta.

Apulaispoliisipäällikölle Drover on vain kiusallinen oikeustapaus, joka ei itse asiassa kuuluisi hänelle ollenkaan mutta jonka takia vaaniva varjo seuraa häntä Lontoo öisillä kaduilla.

Tähtireportteri Conderille Drover tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden valita lukuisista rooleista jännittävin: Scotland Yardin salaisuudet tuntevan miehen. Se on ehdottomasti parempaa kuin olla teollisuusjohtaja, vallankumouksellinen tai kuuden lapsen isä esikaupungissa.

Tarjoilijana toimiva Jules kokee elämänsä tähtihetkiä taistellessaan Droverin puolesta, varsinkin kun Droverin käly vastaa hänen rakkauteensa. Droverin veli Conrad saa kerrankin elämässään kokea, että hänen rakastamansa veli tarvitsee hänen apuaa: typerä voima tarvitsee aivoja. Conradin voimaton viha koulutovereitaan, työtovereitaan, esimiehiään ja alaisiaan kohtaa saa kohteen - epäoikeudenmukaisuuden toteuttajat.

(takakansi)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

221

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

235

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä