Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kokaiiniromaani

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani ilmestyi venäjänkielisenä vuonna 1936 Pariisissa aiheuttaen kohua emigranttipiireissä. Käsikirjoitus oli tullut muistelijoiden mukaan postitse Istanbulista, ja romaani unohdettiin koska kirjoittajasta ei enää kuultu mitään. 80-luvun alussa se löydettiin uudestaan ja käännettiin ranskaksi ja monille muille kielille. Nykyisin M. Agejevia pidetään Neuvostoliitossa 1973 kuolleen venäjänjuutalaisen Mark Levin salanimenä. Kiistanalaisemman version mukaan Agejev olisi Vladimir Nabokov.
Teoksen päähenkilö on 16-vuotias köyhän leskiäidin poika, joka käy hyvää moskovalaista koulua ja häpeää köyhyyttään. Hän kohtelee murrosikäisen julmasti äitiään ja lukuisia yhden illan seksisuhteitaan. Poika käyttää kokaiinia ja jää koukkuun sekä fyysisesti että henkisesti.
Vuosiin 1915-1919 sijoittuvaa romaania on verrattu Salingerin Sieppariin ruispellossa sen nuorisonäkökulman vuoksi, Dostojevskin moraalisten pohdiskelujen ja Proustiin tyylin takia. Monet kirjalliset keinot muistuttavat kuitenkin eniten Nabokovia: yksityiskohtainen ympäristön havainnointi, joka on samalla runollista mielenliikkeiden kuvausta sekä pitkät ja monimutkaiset tajunnanvirranomaiset lauseet, jotka palkitsevat lukijan yllättävillä käänteillään.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

189

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä