Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mustesydän

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Mustesydän on loistava ”kirja kirjasta” ja tarina tarinassa (mise en abyme). Toisin sanoen Mustesydän- kirja kertoo Mustesydän -kirjasta, jotka jakavat keskenään henkilöhahmoja ja joiden molempien juonet ovat muutettavissa - toisen muutos vaikuttaa toiseen. Elämä ja kirjallisuus sekaantuvat keskenään, paperi muuttuu tuhkaksi ja tuhkasta nousee uusia kirjojen henkilöitä.

Funken kirjan päähenkilö on nuori tyttö nimeltään Meggie, joka asuu kirjansitoja-isänsä kanssa ja rakastaa kirjoja itsekin. Eräänä päivänä hän näkee salaperäisen hahmon seisovan tuijottamassa heidän taloaan, ja Meggien pahoista aavistuksista huolimatta Mo-isä kutsuu pahaenteisen vieraan - Tuhkasormen - sisään. Tarina kuljettaa henkilöt vääjäämättä kohti Mustesydän-nimistä kirjaa, joka on omalla tavallaan vastuussa Meggien äidin katoamisesta jo vuosia sitten. Samasta kirjasta on maailmaan päässyt Capricorn, pahuuden ruumiillistuma, joka haluaa Meggien isän käyttävän salaista taitoaan Velhokielenä saadakseen itselleen jotain hirvittävää.

Päähenkilönä rohkea ja neuvokas tyttö ei ole tuore hahmo, mutta Meggien muotokuva on runsas ja pullea, täynnä erilaisia tunteita ja ristiriitaistakin toimintaa. Sadunkaltaisuus vilahtelee jatkuvasti lukijan silmäkulmassa, mutta realismilla on myös paikkansa tarinassa. Sivuhenkilöiden määrä käy välillä uuvuttavaksi, mutta suhteellisen taitavasti kaikille löytyy oma paikka ja kohtalo romaanin kuluessa. Etenkin bibliofiili Elinor-täti oli vaikuttava hahmo uskomattomine kirjastoineen ja kirjapinoineen.

Kirja on kirjoitettu ahmittavaksi. Rosvoruhtinaaseen verrattuna hyvän ja pahan välinen raja on selkeämpi ja perhe kirjan ydinyksikkönä konventionaalinen ratkaisu. Kuitenkin loppu jää herkullisen avoimeksi joiltain osin: kaikki eivät saa palkkaansa toimintansa mukaan ja sisäisen Mustesydämen kirjoittaja jää etsimään kohtaloaan toisesta ulottuvuudesta. Kaikki ovat menettäneet jotain, vaikka he myös saavat jotain.

Intertekstuaalisuus tuodaan selkeästi lukijan näkyville, sillä luvut alkavat katkelmilla toisista kirjoista. Edustettuina ovat mm. Peter Pan, Taru Sormusten Herrasta ja uudeksi allekirjoituksekseni päätyvä pätkä, joka Alberto Manguelin mukaan lukee San Pedron luostarin kirjaston ovella Barcelonassa: ”Joka varastaa kirjan tai jättää lainatun kirjan palauttamatta, sen kädessä kirja muuttukoon kiemurtelevaksi käärmeeksi. Iskeköön tauti hänet maahan. Hän anelkoon armoa kovaan ääneen, älköötkä hänen kipunsa hellittäkö ennen kuin hän mätänee. Kirjatoukat näivertäkööt hänen sisuksiaan kuin kalmanmadot. Ja viimeinen rangaistus hänelle olkoot helvetin ikuiset lieskat.”

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Kaksitoistavuotiaan Meggien isä on kirjansitoja. Äitiään Meggie ei muista, tämä katosi kun tytär oli kolmen.
Kun isän vanha tuttava Tomusormi tulee yllättäen vierailulle, isä pelästyy suunniltaan. Anivarhain seuraavana aamuna hän ja hänen kirjoja rakastava tyttärensä lähtevät vaaralliselle pakomatkalle mukanaan muuan salaperäinen kirjapaketti.
Saksalainen Cornelia Funke (s. 1958) on maailman suosituimpia nuortenkirjailijoita. Mustesydän-kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa tähdittävät Helen Mirren, Brendan Fraser ja Paul Bettany, ja se nähdään Suomessa huhtikuussa 2009. Kirjasarjan toinen osa Musteloitsu ilmestyi suomeksi 2006, päätösosa Tintentod saadaan suomeksi syksyllä 2009.

(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

528

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

512

Kieli

Kääntäjä