Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuin viimeistä päivää

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus

On kauheaa kuolla. Vielä kauheampaa on herätä uudelleen eloon uudelleen. Ja uudelleen...

Jos olet suosittu, sinun ei oikeastaan tarvitse välittää mistään. Kaikki, mitä teet, on oikein. Pari sanaa suustasi voi nostaa luokkakaverin - tai pudottaa hänet luusereiden alimpaan helvettiin.

”En aio kuitenkaan lähteä valehtelemaan. On mukavaa kun kaikki on meille niin helppoa. Tuntuu hyvältä kun voi tehdä käytännössä mitä huvittaa, eikä siitä seuraa mitään. Kun häippäämme high schoolista, muistelemme näitä aikoja ja tiedämme että teimme kaiken oikein, suutelimme söpöimpiä poikia ja menimme parhaisiin bileisiin, hankkiuduimme ongelmiin täsmälleen riittävän paljon, kuuntelimme musiikkia liian lujalla, poltimme liian monta tupakkaa, ryyppäsimme liikaa, nauroimme liian paljon ja kuuntelimme liian vähän tai emme ollenkaan. Jos high school olisi pokeria, niin Lindsaylla, Allylla, Elodylla ja minulla olisi 80 % korteista.”

Näin ajattelee Samantha Kingston 12. helmikuuta - Cupidon päivänä, jonka illan suunnitelmissa on bileet ja neitsyyden menettäminen. Se päivä on Samin viimeinen. Tai oikeastaan yksi viimeisistä. Seuraavana aamuna herätyskellon soidessa Sam herää painajaisesta, joka on totta. Hän elää - ja kuolee - edellisen päivän yhä uudelleen.

Jokaisena päivänä Sam yrittää tehdä jotain eri tavalla. Ensin hänen tarkoituksenaan on pelastaa itsensä, lopulta edes jotain toisten elämästä. Menneisyyden vääryydet nousevat pintaan, virheet palaavat kiusaamaan tekijöitään ja pienet asiat tekevät hetkistä täydellisiä. Tyttöjen ystävyys arvioidaan uudelleen, mutta viimein Sam on valmis antamaan armoa niin itselleen kuin toisilleenkin. Kaikkia yksityiskohtia ei pysty hallitsemaan eikä aina pysty tekemään oikein. Jotain suurta muuttuu kuitenkin päivien aikana.

Kuin viimeistä päivää on rankka kirja niin kuolema- kuin elämäkuvaustensa vuoksi. Sen kieli on välillä julman realistista kääntyen nopeasti kauniin runolliseksi. Kun auto viimeisen kerran murskaantuu, on lukijalla iloinen ja surullinen olo yhtä aikaa. Sellaisia kirjoja ei ole montaa.
(gerttu / Sivupiiri)


Samantha Kingstonilla on elämä edessään ja maailma jalkojensa juuressa; nätti naama, syntisen makea poikaystävä ja paikka koulun parhaissa piireissä. Helmikuisena perjantaina kaikki kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä. Lupaavasti alkaneesta päivästä tulee Samin viimeinen. Kirjaimellisesti.

Yllätyksekseen Sam herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää loputtomana uusintojen sarjana. Yksi päivä on vastaus toiselle, kumoaa sen tai ottaa jonkin tyystin toisen suunnan. Seitsemän päivää muodostavat seitsemän vaihtoehtoista totuutta, jotka nivoutuvat sekä Samin että hänen läheisimpiensä tulevaisuuteen. Oikukas kohtalo paljastaa Samathalle asioita, jotka lyövät kaikki ällikällä – myös hänet itsensä. Eikä onnellinen loppu olekaan enää itsestäänselvyys.

Kuin viimeistä päivää on paitsi nuoren Samin kasvutarina, myös kaunistelematon ja elämää pulppuava kuvaus nuorten elämästä 2000-luvun oloissa ja kielellä. Se on herkkä ja karhea, aitoudessaan jopa julma kertomus siitä, miten pieniltä näyttävät asiat voivat kuin huomaamatta johtaa tilanteisiin, joita lehdissä tavataan myöhemmin kutsua traagisiksi.

(WSOY)
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Tekstinäyte
”Ehkä sinulla on vielä huomispäiväkin. Ehkä sinulla on vielä tuhat huomispäivää tai kolmetuhatta tai kymmenen, niin paljon aikaa että siinä voi kylpeä. Mutta joillakin meistä ei ole kuin tämä päivä. Ja totuus on, että ikinä ei voi tietää.”
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
475
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
412
Kustantaja
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä