Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Karkkipäivä

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hurja ja koskettava romaani pienestä pojasta, jolle elämä on vaarallinen selviytymistaistelu

Uraansa aloitteleva kirjailija Ari maksaa kaupassa vieraan pikkupojan karkkipussin. Poika liimautuu hänen kannoilleen. Voisiko Ari auttaa pelastamaan vangitun prinsessa Mirabellan?

Samaan aikaan toisaalla tarmokas tilanhallintasuunnittelija Paula on päättänyt näyttää esimiehelleen ja kaikille muillekin epäilijöille, että hän kyllä hoitaa mahdottomankin urakan.

Ari saa havaita, ettei Tomin vanhemmista ole yksin harhailevalle pojalle tueksi. Ja mitä jos naapuritalossa on oikeasti pieni tyttö, jota oma äiti pitää nälässä lukkojen takana?

Kokenut sosiaalityöntekijä Katri yllättyy selatessaan tapaukseen liittyviä papereita. Kuka oikein on kiireisimmän avun tarpeessa, laiminlyödyt lapset vai heidän tarpeilleen sokeutuneet aikuiset?

Taidokkaasti rakennettua, hyytävän ajankohtaista romaania lämmittävät huumori ja lapsen mielikuvitus, jota ankarinkaan todellisuus ei nujerra.

(Otava)


Pieni poika, Tomi, kulkee ulkona yksin ja hylättynä. Tomi on Tok Kilmoori ja hänellä on tehtävä, mutta ensin Tokin on löydettävä Määd Mäks. Tomi on huomaamattomaksi tekeytyvä näkymätön lapsi, joka tietää miltä lyönnin jälki näyttää. Sosiaalityöntekijä Katri Korhonen on nähnyt Tomin lukemassa sarjakuva-albumia jääkaapin valossa eikä näkymättömän pojan heittämä varjo ole hävinnyt hänen mielestään. Tilasuunnittelija Paula Vaara kasvattaa lastaan johtamisstrategioin, mutta suunnittelijan oma, suklaan tahrima ote maailmasta alkaa lipsua yhä enemmän. Elokuvakäsikirjoitusta viimeistelevä kirjailija Ari kohtaa kaupan kassalla Tomin. Asuuko kiltin miehen sisällä Tok Kilmoorin etsimä Määd Mäks? Sillä jossain on Mira, vangiksi teljetty prinsessa Mirabella, jonka pelastamisella alkaa Tokin mielestä olla kiire.

Muutaman lyhyen päivän aikana henkilöiden elämät kulkevat rinnan ja ristiin, törmäävät toisiinsa hallitsemattomasti. Tasainen arki järkkyy, suunnitelmat romahtavat ja toisaalla ehkä toteutuvat, ihmiset paljastavat todet kasvonsa eikä mikään ole myöhemmin enää aivan samoin kuin ennen. Tapahtumia uuteen romaanikäsikirjoitukseensa purkanut Ari voikin vuotta myöhemmin todeta helpottuneena: ”Tästä tulee vittumainen romaani.”

Nummen romaani ei sellainen ole. Karkkipäivä on rankka kuvaus kaltoin kohdelluista lapsista, sosiaalityöntekijöiden työstä ja tasaisen arkista elämää viettävän kirjailijan hämmennyksestä uuden ja käsittämättömän edessä. Se on myös romaani välittämisestä ja rakkaudesta, halusta pelastaa toinen ihminen. Nummi sekoittaa taitavasti erilaisia kerronnan tyylejä, joiden ääripäissä ovat pienen Tomin Tok Kilmoori –tajunnanvirta ja sosiaaliraporttien ja –päivystysilmoitusten virkakieli. Virallisista dokumenteista luettavien kertomusten takana on toinen, todempi todellisuus, jota sosiaalityöntekijät yrittävät tulkita rivien väleistä ja raporttien sanavalinnoista.

Romaanin vaihtelevan sävykäs kieli ja kerronnan monitasoinen rakenne tukevat toisiaan ja yhdessä niistä rakentuu vahva ja puhutteleva kokonaisuus. Tarina etenee sujuvasti ja pitää lukijaa otteessaan. Tapahtumien hallitsemattoman vyöryn alla kulkee kylmäävä, sivu sivulta kasvava tunne: onko Tomi oikeassa? Onko Tok Kilmoorin pelastustehtävällä todellakin kiire?

- Tuija Lassila/ Sanojen aika

Finlandia-palkintoehdokas 2010.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

383

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi