Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Poikakirja

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kertomus 1960-luvun Suomesta koulupojan silmin on hypnoottinen lukukokemus

Olli on tavallinen kansakoulupoika, joka lukee Pikku Jättiläistä, pelaa Fortunaa ja rakentelee kaverien kanssa omatekoisia pommeja. Sisaria on neljä, Anna-Liisa ja kaksoset ovat vanhempia, Pieni vuoden nuorempi. Pieni ei käy koulua ja on erilainen kuin muut.

Kuusikymmenluvun todellisuuteen kuuluvat jatkosodan arvet yhtä itsestään selvästi kuin Animalsin House of the Rising Sun. Suurvaltojen Mars-lennot muovaavat poikien tajuntaa siinä missä opettajan Suur-Suomi-fantasiat.

Koulupojan yhtä aikaa universaaliin ja aikaan sidottuun maailmaan kuuluvat niin tytöt ja rakkaus kuin välituntien armoton kenttäoikeus. Linja-autossa matkaa näyttelyvalas, haudat sortuvat sorakuoppaan. Kaikki on totta ja läsnä, eikä salaisuuksia paljasteta kenellekään.

Olli Jalonen piirtää herkkien, latautuneiden yksityiskohtien kautta kuvaa Suomesta vanhan ja modernin leikkauspisteessä.
Romaanissa nähdään kaksi kirjallisuudessamme ihmeen harvinaista hahmoa, itsessään kiinnostava viisas poika Olli ja hänen itsestäänselvästi muiden mukana kulkeva erityinen siskonsa Pieni.

Noin 10-vuotias Olli kokee vuotta nuoremman pikkusiskonsa läheisemmäksi kuin isosiskonsa kaikkiaan 5-lapsisessa perheessään. Pieni on hyvin lahjakas ja käpertynyt yhtä aikaa, tekee mitä tahtoo ja siinä roolissa istuu omapäisen isän pesueen kuopukseksi radikaalimmin kuin kukaan muu. Nykylukija, joka etsii hänelle määrittelyjä, joutuu miettimään omaa asennettaan lapsiin.

Romaanissa lapsen havainnot ja suhde kasvatukseen ovat esillä enemmän kuin nostalgia, vaikka Olli elää 1960-luvun Hämeenlinnassa, joka tarjoaa hämmästyttävää maalaisuutta kaupunginosissaan. Perheellä on sekalainen ja niukka toimeentulo, mutta rikas yhteisö itsessään ja ympärillään. Poika kirjaa muistiin arjessa oppimaansa. Kasvatus kehottaa olemaan hyvä, sotilasmainen oppilas ja näkymätön seikkailija samaan aikaan.

Koti on arjen järjestelyissään lehden lukemisineen, saunomisineen, kyläilyineen, retkineen jne. tapojen ja vakaumusten ehdottomuudessaan huolehtiva ja turvallinen kasvuympäristö. Lukijalle se tarjoaa paljon komiikkaa aikakauden ja isolapsisen perheen dynamiikan tunnistamisessa. Koulu tarjoaa ison maailman ankarimmat roolit, kiusaajan ja kiusatun mallit. Kirjasta ja jää lämmin ja valoisa usko lapseen ja kunnioitus jokaisen erityisyyttä kohtaan.

- Sini Kiuas/ Sanojen aika
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi