Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Enkelten kirja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nuoren isän intensiivinen selviytymistarina

Tuomas on ollut sen verran pitkään Ainon yksinhuoltaja, ettei tältä enää kysytä missä äiti on. Kun Tuomas menettää työpaikkansa ja koti palaa tulipalossa, alkaa tilanne tuntua jo lohduttomalta. Mutta sitten kuvaan astuu vanha ystävä, joka ottaa tehtäväkseen pelastaa Tuomaan takaisin elävien puolelle.

Markku Pääskysen Enkelten kirja on intensiivinen ja runollinen kuvaus yksilön voimien hiipumisesta ja hiljattaisesta noususta kohti uutta toivoa. Se on tarina lohdusta, rohkea kuvaus elämän ja arjen pienien asioiden suuruudesta, olemassaolon peruskysymyksistä. Miksi ja ketä varten elämme? Mitä rakkaus on?

Markku Pääskynen osoittaa Finlandia-ehdokkaana olleesta Vihan päivästä tutun häkellyttävän kykynsä katsoa syvälle ihmismieleen.
(Tammi)


Tuomas ja Aino asuvat Lauttasaaressa. Ainon äitiä ei ole enää, mutta he pärjäävät ihan hyvin kahdestaankin. Sitten Tuomas irtisanotaan töistä ja eräänä yönä Ainon huoneen verhot syttyvät palamaan. Miten ihminen jaksaa jatkaa, kun hyvästä tahdosta huolimatta kaikki epäonnistuu?

Enkelten kirja voisi olla hyvin surullinen ja synkkä kirja, mutta se ei ole. Tuomaksen koettelemuksista kertoo myötäelävä ja ymmärtäväinen kertoja, joka toivoo päähenkilölleen kaikkea hyvää. Raskaista asioista huolimatta koko ajan jostain pilkistää toivo.

”Voi, kunpa he rakastuisivat, kunpa heidän rakkaudestaan tulisi jotain! He niin ansaitsisivat onnen sillä eikö onni ollut eheytymistä kylmällä tiellä, kuten Tuomas kerran ajatteli? Ja tässä he istuvat, katselevat ikkunasta ja odottavat kärsivällisesti laivan saapuvan perille, hiljaa hyvä tulee, he eivät ole paljon puhuneet matkan aikana sillä heidän asiansa ovat heidän asioitaan eivätkä kenenkään muun, eikä siinä ole mitään moittimista.”

Pahimmalla hetkellä Tuomas löytää vanhan ystävänsä Okon, jonka kanssa voi istua iltaa. Okko tuo mukanaan Eevan, joka hetkellisesti muistuttaa rakkauden mahdollisuudesta.

Enkelten kirjassa liikutaan Helsingissä ja Tallinnassa ja molempia kaupunkeja kuvataan viehättävästi. Muutenkin Pääskynen kirjoittaa kauniisti ja sulavasti. Enkelten kirjan empaattisen kaikkitietävän kertojan mukana leijutaan Tuomaksen koettelemuksesta toiseen. Kun kertoja on niin kovasti Tuomaksen puolella, ei lukijakaan voi olla toivomatta hänelle onnea ja menestystä. Eikä ole mitään syytäkään toivoa muuta.
(Siina Tiuraniemi/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja

Kieli