Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kotirauha

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Marko Leinon uusin teos on Kotirauha. Se on tarina Sami Luodosta, nelikymppisestä perheenisästä, jolla on unelma: hän haluaa menestyä isänsä lailla. Sami perustaa yrityksen, jonka liikeideana on rakennuttaa omakotitaloja ja myydä niitä eteenpäin. Talousnäkymät ovat loistavat, eikä mikään voi mennä pieleen. Maailmantalous ajautuu kuitenkin syöksykierteeseen ja velkarahalla rakennetut talot jäävät seisomaan tyhjillään. Sami joutuu antamaan rakennusmiehille lähtöpassit, laskupinot kasvavat vuoriksi eikä pankilta löydy empatiaa pienyrittäjää kohtaan. Eräänä aamuna työmaalta löytyy seinälle maalattu viesti ”Kuole paska!”. Kun tuntematon mies kaiken kukkuraksi tunkeutuu Samin kotiin ja pahoinpitelee tämän perheen silmien edessä, ei Sami voi enää peitellä ongelmiaan vaimoltaan Sarilta. Pelastaakseen perheensä ja palauttaakseen kunniansa Sami päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä, kohtalokkain seurauksin.

Kotirauha on yhden miehen syöksykierre, trilleri, joka porautuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin syvyyksiin kasvaviin ihmiskohtaloihin: Mikä on rakkauden ja menestyksen mitta? Saako ihminen epäonnistua ja yrittää uudestaan? Rankasta aiheesta huolimatta kirja sisältää rutkasti huumoria ja tarinan loppu on toivoa täynnä.
(Teos)
Sami Luoto on 1990-luvun alun laman aikana konkurssin tehnyt yrittäjä. Kuudentoista vuoden kituuttamisen jälkeen Sami työskentelee jälleen yrittäjänä johtaen pientä Sami Rakentaa Oy:tä, joka rakentaa kahta omakotitaloa. Miehen mielessä kangastelevat vielä kunnianhimoisemmat suunnitelmat: suuri Vihdissä sijaitseva tontti, jolle voisi rakentaa useiden myytävien asuntojen lisäksi myös tilavan talon omalle perheelle. Vaimon työsuhdeasunto maahanmuuttajien täyttämässä espoolaislähiössä olisi pian historiaa.

Yllättäen yhdysvaltalaispankeista alkanut talouskriisi romahduttaa Samin suunnitelmat, kun asuntomarkkinat jumittuvat, pankki lyö rahahanat kiinni ja velkojat painavat päälle. Vaan miehen luonto ei salli uuden epäonnistumisen tunnustamista vaimolle Sarille eikä tyttärelle Annikalle. Alkaa petoksen kierre, jossa Sami yrittää parhaansa mukaan ylläpitää menestyvän yrittäjän kulisseja. Oman jännitteensä aiheuttavat Sarin Ruotsista palannut pikkuveli, josta Sami ei lainkaan pidä. Myös yrityskaupoilla rikastunut isä ja poliisiksi ryhtynyt pikkuveli kiristävät suuressa paineessa elävän Samin hermoja. Kuinka pitkälle Sami joutuu menemään salatakseen valheensa? Ja mikä on valheiden hinta?

Marko Leinon romaani Kotirauha on sävyltään traaginen kertomus yrittäjästä ja perheenisästä, jonka maailma ilman omaa syytä romahtaa. Minäkerronnan kautta etenevä tarina valottaa suomalaisen miehen sielunmaisemaa ja osoittaa, mihin miehinen vaikenemisen kulttuuri voi äärimmillään johtaa. Teemaltaan romaani muistuttaa hiukan Kari Hotakaisten teosta Juoksuhaudantie, mutta Leinon ote on vakavampi ja traagisista sävyistä huolimatta kirja henkii myös toivoa.
(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasanayhdistelmät
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
398
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi