Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Piiat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Piiat sijoittuu 1960-luvun alkuun, Jacksonin kaupunkiin, Mississippiin, missä mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta toisiaan tuntematta. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa ollaan palveluksessa ja valkoisille naisille, miten aviomies napataan. Paljon muita vaihtoehtoja elämä ei tarjoa. Mutta vanha maailma vanhoine sääntöineen on murtumassa. Parikymppinen Skeeter ei halua ryhtyä kotirouvaksi, vaan unelmoi kirjailijanurasta. Hän pääsee paikallislehteen kirjoittamaan kotitalousneuvoja, joista hänellä ei ole mitään käsitystä, ja hän pyytää apua viisikymppiseltä Aibileen-piialta. Jo tällainen kanssakäyminen on syvässä etelässä arveluttavaa, mutta Skeeter on valmis menemään pidemmälle. Hänen mielessään syntyy ajatus kirjasta, jossa mustat palvelijat kertovat totuuden työnantajistaan. Hanke on vaarallinen, mutta Aibileen, tämän ystävä Minny ja heidän kotiapulaistuttunsa uskaltautuvat mukaan työpaikkansa menettämisen uhallakin. Piiat-romaanin intiimit sisäkuvat olohuoneista ja salongeista paljastavat arjen pienet rikokset, ei vain mustien ja valkoisten välillä, vaan valkoistenkin kesken. Rinnalla esiin nousee kuitenkin aito lämpö ja kiintymys, jota roturajat eivät voi estää.

Kirjan helmeilevä tarina vetää huumorilla ja rehellisyydellä imuunsa ja valaa uskoa siihen, että yhdessä meidän on mahdollista tehdä maailmasta parempi paikka. Helmikuussa 2009 julkaistu Piiat on ollut kirjallinen tapaus Yhdysvalloissa. Teos nousi ilman suurta mainoskampanjaa bestseller-listoille ja alkuvuodesta 2010 kärkipaikalle New York Timesin ja Wall Street Journalin listalla. Lukijat ja kriitikot valloittaneesta kirjasta on tekeillä elokuva.

Kathryn Stockett on syntynyt Jacksonissa, Mississippissä. Valmistuttuaan Alabaman yliopistosta hän muutti New Yorkiin, jossa hän työskenteli lehtikustantamisen ja markkinoinnin parissa yhdeksän vuotta. Stockett asuu Atlantassa miehensä ja tyttärensä kanssa. Piiat on hänen esikoisromaaninsa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

462

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

478

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä