Muotokuvamaalarin tytär

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Kun enon elämännäkemyksestä tulisi minunkin elämännäkemykseni, oppisin myös ilmaisemaan ajatukseni, enon ajatukset, luontevasti kompuroimatta, vaikuttamatta epäaidolta ja naurettavalta muiden silmissä. Ja omissa silmissäni." Muotokuvamaalarin onneton tytär. Ensirakkaus, joka ei olekaan kuollut. Nainen, joka palasi nukkemaailmaan. Tuula-Liina Variksen novellikokoelmassa pääsemme koomisten ja traagisten väärinymmärrysten syntylähteille. Väistämätön ristiriita on edessä, kun vanhat ihmiset, heidän lapsensa ja lapsenlapsensa kohtaavat, kun sukupolvien kuilu raottuu vanhenevan kehon ja nuortuvan mielen väliin. Pienessä, kujeilevassa Mummo-sarjassa Varis tanssittaa eteemme spagaatti-mummon ikätovereineen. He eivät käyttäydy kuten tuon ikäisten muiden mielestä jo pitäisi.

Tuula-Liina Varis on mestari yhdistämään kevyen, sujuvan kielen ja syvältä kouraisevan elämänkohtalon. Hän sitoo ne saumattomasti kiinni toisiinsa huumorilla, jossa niin ikään löytävät tasapainon kepeys ja painavuus, ironia ja ymmärrys.
(takakansi)


Variksen viimeisin teos on kehuttu novellikokoelma, joka jakautuu rakenteellisesti neljään osioon. Temaattisesti se sisältää pohdintoja muun muassa sukupolvia erottavasta kuilusta, joka tuntuu välillä mahdottoman syvältä. Kukin osio pitää sisällään koskettavia tekstejä, joista ei huumoria tai tragikomiikkaa puutu. Erityisen liikuttava on kolmannen osion Pieni mummosarja, joka kertoo vanhusten ja ympäröivän maailman yhteentörmäyksistä. Kokoelma on taattua Varista, ajatus on kirkas ja kieli on terävä.
(Mari Lähteelä/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

217

Kustantaja

Kieli