Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kauimpana kuolemasta

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Auringon paahtama eteläisen Afrikan maa vuonna 2009. Paul saapuu Suomesta kaupunkiin, jossa eli elämänsä onnellisimmat ajat, kirjautuu hotelliin ja haluaa kuolla. Esther menettää toisen ihmisen, jonka kanssa on kokenut rakkautta, jota ei osannut toivoa. Elämää on pakko jatkaa, koska hän on luvannut paljon pienelle tytölle, jolla ei ole maailmassa ketään muuta. Esther ja Paul tutustuvat aikana, jolloin molemmat haluavat vain kadota - paikassa, jossa nuori, kaunis nainen eli viimeiset hetkensä monta vuotta sitten. Kauimpana kuolemasta on romaani leikeistä, jotka muuttuvat painajaismaiseksi todellisuudeksi, yrityksistä sovittaa vuosien päähän kurkottavat virheet, ihmisen yksinäisyydestä ja tarpeesta löytää toisen ihmisen luo.


Taikauskoa,epäuskoa, selkäytimeen liimautunutta kaipuuta, rumuuden sietämistä, kurjuuden hyväksymistä, alistumista ja viimeiseen asti taistelemista, huimaavaa valoa, ahnaita krokotiilejä ja eksyneitä ihmisiä - näistä aineksista kirja Kauimpana kuolemasta muun muassa rakentuu. Lentokonelehti saattaa ajatuksen tasolla olla kauimpana kuolemasta mutta rakkaus on ensimmäinen konkreettinen askel pois kuolemasta.

Bessy ja Esther kasvavat pienessä afrikkalaiskylässä rintarinnan kuin siskokset. Heidän ystävyytensä on rikkumatonta kunnes Bessyn vanhemmat kuolevat ja tyttö karkaa kylästä kaupunkiin setäänsä, uutta isäntäänsä ja seksuaalista hyväksikäyttöä pakoon. Päästyään kaupunkiin opiskelemaan Esther etsii sitkeästi ystäväänsä mutta löytää vain loputonta kurjuutta, kunnes tapaa valkoihoisen kehitystyöntekijän, ikuisen optimistin Johnin. Onni on kuitenkin lyhytkestoista.

Suomalainen Paul on kasvanut Afrikassa ja palaa nyt lapsuutensa maisemiin keski-ikäisenä, elämän ryvettämänä, kuolemaa odottavana ihmisrauniona.

Estherin ja Paulin yhdistävä menneisyyden tragedia yhdistää heidät sattumalta uudelleen, ja rakkaus pieneen katulapseen Susaniin, liittää heidät lopullisesti yhteen. Rakkauden ensiaskeleen jälkeen toivo ja ystävyys saattavat olla ne ratkaisevat toinen ja kolmas askel pois kuolemasta - olkoonkin, että elämässä mikään muu ei ole varmaa kuin epävarmuus.

Elina Hirvosen Afrikka ei ole seuramatkailijan safari-Afrikka, jossa savannilla loikoilevat laiskat leijonat. Kirja kuvaa realistisesti hiljalleen kehittyvää Afrikan valtiota, sen ongelmia ja ihmiskohtaloita. Kaduilla elää tuhansia hiv-positiivisia ja aidsia sairastavia lapsia, jotka haistelevat liimaa, joita käytetään seksuaalisesti hyväksi ja jotka jätetään kuolemaan katuojaan kuin rotat. Orpokodit ja avustusjärjestöt tekevät minkä voivat mutta se ei ole tarpeeksi. Sairaanhoitoa on tarjolla vain harvoille.

Maa kuitenkin kehittyy, nuoret saavat koulutusta ja pystyvät aikanaa johtamaan maansa kehitystä. Yhtäällä kadulle hyljätty lapsi kuolee aidsiin, mutta toisaalla toinen pieni lapsi saattaa pelastua.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi