Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tulilintu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vietnamin sodan, kulttuuriradikalismin ja rauhanliikkeen 60-luku on lopuillaan. Che Guevaran kuva koristaa nuorten seiniä ja työväen taistelulaulut raikaa. Maataloudessa eletään maitojärvien, voivuorten ja peltopakettien vuosia. Ylituotannon vuoksi maanviljelijästä tulee kirosana. Sodan varjoista siinneiden ikäluokkien pakkomuutto työn perässä kaupunkien kerrostalokennoihin saa suoranaisen vyöryn mitat.

Heistä yksi on Henkka, lujin sitein isiensä maahan ja luontoon juurtunut, kirjailijahaaveita elättelevä oppimaton raivaajan poika. Hän pääsee terävän kynänsä ansiosta toimittajaksi kotilääninsä pääkaupungissa ilmestyvään maakuntalehteen. Sairaanherkän taiteilijanmielen syntymälahjana saanut, homoseksuaalien ahdistelema ujo häveliään maaseudun kasvatti ei ole naisen kanssa edennyt juuri tangoetäisyyttä pidemmälle. Saati että tietäisi, kenen joukoissa pitäisi lippuja kantaa. Mutta kaupunki, toimittajan työ sekä kokeneemmat työtoverit opettavat. Merkittävimmäksi osoittautuu toisten siipensä polttavien tulilintujen, mielisairaan tyttöystävän, vallankumouksellisten kollegojen ja kuulun teatterinjohtajan, brechtiläisen raivopään antama oppi.

Hyvin paljon nuoren Heikki Turusen oloisen Henkan tie kynnöksiltä kaduille, toimittajaksi ja vihdoin koko maata kohauttavaksi kansankuvaajaksi on hullujenhuoneen porttien ja tuhannen kapakan kautta kulkeva via dolorosa. Toisaalta lukemattomat suuriin ikäluokkiin kuuluvat tunnistavat siitä omat sopeutumisvaikeutensa, epävarmuutensa, vuosikymmenien taakse jääneen nuoruutensa. Paitsi erään taiteilijan kehityskertomus ja tuhkimotarina,Tulilintu on siten paljastava kronikka kokonaisen kansanosan etsikkovuosilta, uusi näkökulma tuohon liekehtivien sydänten aikakauteen. Hehkuvana laavavirtana vyöryvällä, paikoin iloitteleviksi suvannoiksi lientyvällä Turusen kielellä kerrottuna se vavahduttaa, naurattaa ja itkettää, lumoaa kuin itse elämä, josta se kumpuaa.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

nuoruutemme kronikka: romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

414

Kustantaja

Kieli