Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

700 grammaa

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vakava ja koominen yhdistyvät vastustamattomasti Tuomas Kyrön kirjassa 700 grammaa. Äiti jättää vastasyntyneet kaksospojat avuttoman oloisen virkamies-isän vastuulle ja katoaa perheen elämästä. Ensimmäisenä syntynyt Jalmari on joka asiassa Ilmari-veljeään parempi. Vätysmäinen Ilmari onnistuu kuitenkin nappaamaan veljesten yhteisen ihastuksen Liisan omakseen, mutta jää Liisalle elämän velkaa pyytäessään häntä luopumaan yliopisto-opinnoista ja jäämään kotikylään. Liisa synnyttää Paavon, jonka hyväksynnän Ilmari yrittää voittaa jakamalla rakkautta yli äyräiden.

Ilmarista ei ole Paavolle esikuvaksi varsinkaan sen jälkeen kun huoltoasema menee konkurssiin ja perhe muuttaa vuokralle kerrostaloon. Konkurssi maksetaan pituushypyllä, jota Ilmari harjoittelee kellarissa salaperäisen Valmentajan avustuksella yön pimeinä tunteina.

Pituushyppy yhdistää lopulta kaksoisveljet, kun Jalmari haluaa olla mukana todistamassa ylipainoisen ja yli-ikäisen veljensä suuruudenhetkeä. Nuorin poika Raineri ilahtuu kadonneen liikemiesenonsa löytymisestä ja nauttii uudesta perheyhteydestä. Yliopisto-opintonsa Liisa-äiti sen sijaan liudentuu omaan kirjalliseen maailmaansa, missä puolison edesottamuksen toimivat hänelle ehtymättömänä inspiraation lähteenä.

Kivet, Liisa ja Ilmari, pystyvät sitkeästi kiinni toisissaan. Rakkaus kestää tappion ja nöyryytyksen, mutta isien ja poikien suhteet ovat mutkikkaammat. Kyrö kirjoittaa heikoista isistä ja isiensä heikkoutta pakenevista pojista, dopingista ja miehen mitasta, joka on seitsemän tai yhdeksän metriä, tilanteesta riippuen.
(Kirsi Kaulio/ Sanojen aika)
”Tämä on asian vaatimalla vakavuudella kirjoitettu koominen romaani isästä, pojasta ja pituushypystä. Tämä on romaani äidistä, lapsista ja kirjoittamisesta.

Poikansa vuoksi isä ponnistaa, ja isänsä vuoksi poika, niin pitkälle kuin suomalainen raskasmielisyys, ruotsalainen kepeys, puolalaiset pillerit ja maailman ainoa hyppylinko heidät paiskaa. Ja vaikka kenttä vaihtuu kellariin, vaikka nousu päättyy putoamiseen, vaikka huoltoasemanmyyjästä tulee menestyskirjailija, kahta Kivet eivät vaihda. Perhettä ja piikkareita. Ne on ommeltu joustomuovista, nahasta, ihosta ja niitä vahvemmista, vihasta ja rakkaudesta.

Tämä on suomalaisesta arjesta kasvava, mutta täysin omalle vauhdiottoradalleen irtautuva, röyhkeän omalakinen romaani. Tämä on koskettava, näkemyksellinen ja hauska. Tämä on Tuomas Kyröä.” Valmentaja
(WSOY)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

379

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi