Lundahl, Augusta

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

SLS

Kirjailijan muu nimi

Wallenius, Augusta Charlotta

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Elämäkertatietoa

'Kuuluisa', 'nerokas' ja 'oppinut' sanottiin tamperelaisen kauppaneuvoksen tyttärestä Augusta Charlotta Lundahlista (1811-1892). Eikä suotta: Augusta oli varsin kielitaitoinen, loistava keskustelija, tunsi ja harrasti kirjallisuutta ja lisäksi itsekin runoili. Fredrika Runebergin ystävänä hän pääsi mukaan Lauantaiseuraan, jota hallitsivat J.L. Runeberg, J.V. Snellman ja Z. Topelius.

Lahjoista huolimatta Augusta Lundahlin kirjallinen tuotanto jäi vähäiseksi. Kun Helsingfors Morgonblad alkoi ilmestyä, toimittajiin kuuluva J.J. Nervander - jonka kanssa Augusta oli kokenut onnettoman rakkaussuhteen - pyysi häntä sen avustajaksi. A-a -nimimerkillä siinä julkaistiinkin monia hänen runojaan. Nimimerkki löytyy myös Borgå Tidningistä. G.H. Mellinin kalenterissa Vinterblommor v. 1833 ilmestyneet Augustan runot - Vinterblommor från Finland af Augusta - saivat suorastaan ylistävän arvostelun Ruotsissa.

V. 1834 Augustasta tuli Pirkkalan rovasti G. Walleniuksen puoliso. Aviomies olisi sallinut vaimonsa runousharrastusten jatkuvan, mutta omaa kokoelmaa ei koskaan ilmestynyt. Ruustinna Wallenius harrasti edelleen kirjallisuutta ja myös musiikkia sekä mm. käänsi englannista uskonnollisia runoja, jotka kuitenkin jäivät julkaisematta. Kirjallisuushistoriat muistavat Augusta Lundahlin ennen muuta J.J. Nervanderin nuorena rakastettuna.

Lähteet:
Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla. Helsinki 1896.
"Sain roolin johon en mahdu". Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja. Toim. Maria-Liisa Nevala. Helsinki 1989.
Suomen kirjallisuus III. Turun romantikoista Aleksis Kiveen. Toim. Lauri Viljanen. Helsinki 1964.
Tuulio, Tyyni: Fredrikan Suomi. Esseitä viime vuosisadan naisista. Porvoo 1979.

Saran unohdetut sisaret. Oulun kaupunginkirjasto. 1990.


- - -


Augusta Lundahl (1811-1892) oli tamperelainen ruotsiksi kirjoittanut runoilija. Ensimmäisen runonsa "Till Tammerfors" Lundahl kirjoitti 17-vuotiaana. Hän toimi 1832 perustetun Helsingfors Morgonblad-lehden avustajana ja julkaisi siellä runoja nimimerkillä A-a. Vuonna 1833 hänen runokokoelmansa Vinterblommor från Finland af Augusta ilmestyi G. H. Mellinin kalenterissa Vinterblommor. Lundahl myös käänsi englannin kielestä uskonnollisia runoja. Augusta Lundahl on haudattu Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle.

(Sanasato)