Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tobi Lolness

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjassa pohditaan, onko elämää puun ulkopuolella, jossa päähenkilöt asuvat. Kun päähenkilö on muutaman millin mittainen, silti ongelmat ovat yhtä isoja kuin ihmisen koossa.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Onko puun ulkopuolella elämää? Muun muassa tämän kysymyksen parissa voi tiedemies askaroida asuttuaan koko elämänsä suuressa tammessa vain muutaman millimetrin kokoisena.

Tobi Lolnessin isä on tiedemies, joka esittää vaarallisia kysymyksiä ja kiistanalaisia näkemyksiä. Hänellä on lisäksi hallussaan kiehtova salaisuus: tieto siitä, miten puusta saataisiin valtavat määrät energiaa asukkaiden käyttöön. Hän ymmärtää kuitenkin myös sen, että keksinnön käyttöönotto vaarantaisi puun elämän ja johtaisi lopulta tuhoon. Herra Lolness kieltäytyykin paljastamasta salaisuutta sitä hamuaville vallanpitäjille, ja joutuu siksi perheineen karkotetuksi puun valoisilta yläoksilta alaoksien pimeyteen.

Valoa synkkyyteen tuo lähistöllä asuva Elisha, jonka kanssa Tobi ystävystyy. Sanomattakin on selvää, että näin vähällä ei päästä, vaan elämä puussa käy Lolnessin perheelle yhä hankalammaksi. Tobi päätyy salaisuutta hamuavien pahisten takaa-ajamana yksinäiselle pakomatkalle. Putoaako Tobi puusta vai joutuuko hän hyttysen välipalaksi? Kun päähenkilöllä on mittaa vain puolitoista millimetriä, ovat vaanivat vaaratkin hieman poikkeuksellisia.

Kirjan kerronnassa liikutaan eri aikatasoilla: nykyhetkestä palataan menneeseen ja taas takaisin useita kertoja. Omasta mielestäni tällainen rakenne toimii hyvin, tarina pysyy napakasti koossa ja jännite säilyy. Sisällöllisesti kirja kutsuu paitsi seikkailuun myös pohtimaan ekologisia kysymyksiä.

(Johanna Nurminen / Sivupiiri)

- - -

Tobi Lolness on puolitoista millimetriä pitkä, ikäisekseen lyhyenlainen. Hän asuu suuressa tammessa, joka on asukkailleen koko maailma.
Tobin isä on kiistelty tiedemies, joka väittää muun muassa, että puun ulkopuolellakin voi olla elämää. Kaikkein pahimpaan vastatuuleen isä joutuu tehtyään mullistavan keksinnön; laitteen avulla tammesta saataisiin loputtomasti energiaa, mutta sen hyödyntäminen vaarantaisi koko puun tasapainon.
Lolnessin perhe kieltäytyy paljastamasta keksinnön salaisuutta, ja rangaistukseksi heidät karkotetaan Onessaan, alaoksien pimeään ja villiin maailmaan. Elämä maanpaossa on karua, mutta onneksi Tobi saa pian uuden ystävän, rohkean ja viisaan Elisha Leen.
Kun Tobin vanhemmat vangitaan, pojan on pakko lähteä hurjalle pakomatkalle. Tobin seikkailun jännittävät ja vaaralliset käänteet saavat lukijan sydämen pamppailemaan.

(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

366

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli