Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jääpolte

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jaakko käy autokoulua ja odottaa, että saa kortin ja valmistuu ja pääsee haavemmattiinsa metsäkoneen kuljettajaksi. Hänellä on tyttöystävä Linda, jonka kanssa menee hyvin. Mutta pitkän autoreissun jälkeen Jaakko joutuu sairaalaan ja hänellä todetaan epilepsia. Koko elämä menee uusiksi.

(Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Elämä vetää maton 18-vuotiaan Jaakon jalkojen alta, lähes kirjaimellisesti. Pojalla on kova työ kerätä elämänsä sirpaleet kasaan, kun suuri tapahtuma myllertää elämän aivan uusille urille.

Jaakko täyttää 18 vuotta ja elämä hymyilee. Hän saa ajokortin, hänellä on ihana tyttöystävä Linda ja kesäksi töitäkin jo tiedossa, ehkä jopa pidemmäksikin aikaa. Lindan kanssa hän lähtee hiihtolomalla reissuun pohjoiseen Lindan tädin luokse. Kaikki on mahtavasti. Mutta sitten elämä keikahtaa päälaelleen. Jaakolla todetaan olevan epilepsia, ja kaikki suunnitelmat muuttuvat. Tuore ajokortti menee heti hyllylle, eikä hän pysty ikinä harjoittamaan ammattia, johon on juuri valmistumassa. Välit Lindan kanssa kiristyvät. Aluksi Jaakko vaipuu masennukseen, mutta pitkin kevättä hän alkaa innostua taas tavallisista asioista ja pääsee elämän syrjään kiinni. Varsinkin kun koulun opo vilauttaa erilaista tulevaisuutta, alkaa elämä pitkästä aikaa paistaa Jaakonkin risukasaan.

(Jenski / Sivupiiri)

- - -

Elämänmakuinen nuortenromaani mansikkatilan helteestä ja itsenäistymisestä. Elämällä on taipumus yllättää – ja asioilla järjestyä.

”Hän ei ollut enää se sama Jaakko kuin kolme viikkoa sitten. Jotain oli peruuttamattomasti muuttunut. Entiseen huolettomuuteen ei ollut paluuta. Aluksi hän oli kieltänyt koko sairauden. Ei tämmöistä tapahtunut hänelle. Hän oli ajatellut, että siinä sairaalan sängyssä makasi joku muu. Tämä oli virhe, väärinkäsitys, jonka joku tulisi korjaamaan minä hetkenä hyvänsä.”

Jaakko täyttää kahdeksantoista, ja elämä hymyilee koko leveällä onnellisella naamallaan: taskussa on ajokortti, käden ulottuvilla ammatti ja kainalossa mansikkapellolta poimittu Linda.

Mutta äkkiä maa keikahtaa kadoksiin jalkojen alta, ja Jaakko joutuu miettimään koko elämän uusiksi. Monen myllerryksen jälkeen maailman kyljestä löytyy kahva, johon aina voi tarttua.

Marja-Leena Lempinen on kirjoittanut vahvan romaanin siitä, miten unelmat kannattelevat meitä ja mitä tapahtuu, kun ne yllättäen murskataan.
(WSOY)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

161

Kustantaja