Muurahainen joka lähti lääkäriin

Tyyppi

kuvakirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Muurahaispojalle käy hullusti, kun se menettää yhden jaloistaan kotipihalla onnettomuudessa. Äiti yrittää ensin kiinnittää katkennutta jalkaa takaisin pihkalla, mutta konsti ei ota toimiakseen. Ei auta kuin matkustaa kaupunkiin etsimään lääkäriä. Muurahaisten vaivoihin erikoistunutta lääkäriä ei vain ole ihan helppo heti löytää...

(Adrianna/Okariino)

- - -

Muurahainen joka lähti lääkäriin on Topeliuksen koskettava satu jäähileen alle jääneestä ja jalkansa katkaisseesta pienestä muurahaisesta ja määrätietoisesta äitimuurahaisesta auttajaa etsimässä. Kun omat konstit eivät riitä, äiti ottaa lapsen reppuselkään, kietoo irronneen jalan kuihtuneesta kielonkukasta tehtyyn nyyttiin ja lähtee etsimään lääkäriä. Tarina kuljettaa muurahaiset maalta kaupunkiin, tohtorilta toisen luo. Monien vauhdikkaiden vaiheiden jälkeen neuvokas äiti löytää vihdoin avun pikku potilaan pelastamiseksi ja jännittävä tarina saa riemukkaan lopun.

Muurahainen joka lähti lääkäriin on Aleksander Lindebergin, tyylilajinsa mestarin, omaleimainen tulkinta Topeliuksen 1800-luvun lopulla kirjoittamasta sadusta. Kuvitus vie lukijan visuaaliselle aikamatkalle: Lindeberg kuvitti tarinan jo 1960-luvulla, mutta vasta nyt, 50 vuotta myöhemmin, tämä upea tulkinta saadaan ensi kertaa yleisön nähtäville.

(WSOY, 2011)

- - -

Muurahainen lääkärissä klassisen kauniisti kerrottu satu muurahaislapsesta, jota äiti lähtee viemään lääkäriin jalan katkettua. Matka vie suureenkaupunkiin asti, ja onnettomuudet seuraavat toistaan. Pieni muurahainen suhtautuu hämmästyttävän urheasti kohtaloonsa. Kuuluisien tohtoreiden käsissä häneltä ehtii jo mennä henkikin, mutta äiti ei anna periksi. Lopulta löytyy kansanlääkäri, joka osaa neuvoa lapsen elvyttämisessä. Palkkaa hän ei työstään halua, mutta pyytää ruokkimaan leppäkerttua, kun se seuraavan kerran tulee muurahaispesään. Kotimatkalle äiti lähtee terveen lapsen kanssa.

Topeliuksen satu kertoo suurista asioista pienessä mittakaavassa -äidinrakkauden lannistumattomasta voimasta ja toisten huomioon ottamisesta. Kun itse tulee autetuksi, on hyvä vastavuoroisesti auttaa muita tarvitsevia. Aikuinen lukija nauttii myös yllättävästä satiirista, jolla Topelius kuvailee ihmisten tärkeää touhuamista muotilääkäreistä laihdutushoitoihin. Kristina Segercrantzin kuvitus on sykähdyttävän upea.

(WSOY, 2005)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

25

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Alkuperäisen suomennoksen pohjalta uudelleen kertonut Pirkko Harainen
Kertomus julkaistu myös nimillä Muurahainen lääkärissä ja Muurahainen joka matkusti lääkäriin

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

26

Kustantaja

Osana julkaisua

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua