Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vaihtoaskelia

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


Varpu lähtee Saksaan opiskelemaan, mutta samalla myös pakoon hankalia miessuhteita, joiden on antanut satuttaa itseään. Saksassa hän päättää alkaa elää. Muutama kilo pois, uusi ilme ja uusi Varpu.

Varpu on kaksikymppinen tyttö, joka on elänyt aika kiltisti ja siivosti. Poikaystävää ei ole koskaan ollut ja nyt tuntuukin, että kaikki Varpun elämässä tähtää siihen, että olisi mies. Mutta jostain syystä Varpu on aina joutunut pettymään.

Vaihto-opiskeluvuosi Saksassa kuulostaa hyvältä vaihtelulta. Varpu saa kivat kämppikset, vaikka muutaman kuukauden kuluttua hän on sitä mieltä, ettei Suomessa olisi varmaan samanlaiseen seuraan koskaan löytänyt.

Elämässä Saksassa on erilaista, mutta silti Varpu huomaa, että jotenkin samat ongelmat seuraavat häntä minne tahansa. Miehet, suhteet ja huono itsetunto. Jokin silti saa Varpun viihtymään Saksassa ja vaihto-opiskelijaporukassa. Varpu päättää, ettei anna edes entisen ihastuksen viestin sotkea hänen Saksan kuvioitaan.
(arjamaaria / Sivupiiri)


”Näytän tuotantolinjalta hyllytetyltä isojen tyttöjen barbielta, mutta en anna sen häiritä itseäni. Kuorrutan komeuden hajuvedellä ja hiuslakalla ja toivon paketin pysyvän kasassa aamuun saakka.”

Vaihtoaskelia on elämänmakuinen kertomus kiloista ja koskemattomuudesta sekä yrityksestä päästä niistä eroon. Varpu on kaksikymmentä ja neitsyt, mikä tarkoittaa, että on vaikeaa olla luonteva, kun paikalla on kaksilahkeisia. Kuoropiireistä tutun Petjan kanssa vaikeus on sen kaltainen, että Varpu haluaa kadota paikalta, aina Saksaan asti opiskelijavaihtoon.

Mutta poikiin joutuu törmäämään Saksassakin – myös sellaisiin, joiden kanssa pelkkä ystävyys olisi pettymys. Varpu tarkkailee omia askeliaan osuvasti, välillä itsesääliinkin lipsuen. Huomaamattaan Varpu käy opiskelun ohessa elämänkoulua, joka ohjaa hänet näkemään itseensä kiinnittyneet katseet – ja katsomaan takaisin.

Vaihtoaskelia on kuvaus herkkyydestä ja rohkeudesta astua pelkojensa yli. Opiskelijaelämä ja uusi kulttuuri hyvine ja huonoine puolineen elävät siinä todentuntuisena.
(WSOY)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

322

Kustantaja