Tunnettu sotilas

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Runoteos Mannerheim-ristin ritareista.

Majuri Joni Pirisen kirjassa Tunnettu sotilas Mannerheim-ristin ritarien tarinat kerrotaan kansallisrunoilija Runebergin tapaan runomittaan personoituna. Kirja ei toista ristin saajien osalta esitettyjä virallisia perusteita, vaan pyrkii kertomaan aidoista, oikeasti eläneistä, inhimillisesti tunteneista ja sodan kokeneista yksilöllisistä ihmisistä, jotka taisteluiden äärimmäisissä olosuhteissa osoittivat poikkeuksellista toimintaa.

Mannerheim-ristin saajien kohdalla on aiemmin perusteltu hyvin monella tapaa sitä, mikä sai nämä miehet yltämään tavanomaista mittavimpiin tekoihin. Yhteistä nimittäjää ei ole löytynyt. Tunnettu sotilas sellaista omalta osaltaan tarjoaa. Tuo yhdistävä tekijä on ihmisen herkkyys.

Ritarinimityksen sota-aikana sai 191 suomalaista miestä. Marskin ritarit ovat olennainen osa suomalaista sankaritarinaa, josta Suomen kansa saa olla kiitollinen erityisesti näinä aikoina, jolloin sota riehuu jälleen Euroopassa. Kerran kohtalomme oli sama.

Teos tarjoaa täysin uuden lähestymistavan suomalaiseen sotahistorian tarkasteluun. Kirjaa ei ole kirjoitettu tutkimuksena, mutta tekstissä voi olla myös tutkimuksellista, jopa uutta tietoa. Kirja on ensisijaisesti faktoihin perustuva kaikki vapaudet sisällään pitävä taideteos. Kirjan voi lukea vähintään kolmella eri tavalla: tekstitettyinä tarinoina, rytmitettyinä runoina tai sovitettuina lauluina. Jokainen teksti (runo) on suomalaiseen musiikkiin sovitettua. Teos toimii siis myös arvoituskirjana niille, jotka hakevat kirjasta edellä mainittujen ulottuvuuksien lisäksi uusia.

(Kadettikunta ry)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

490

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ruben Lagus ja 190 muuta.