Hecatompolis Svionum

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Vainioita taajoin ryntäyksin rosvoavat sain lyötyä takaisin ja sain pidettyä laivat valppaina valkamassaan. Ja kun olin saanut ajettua venäläisen ruhtinaan barbaaripelkurit pakoon, silloin sai alkunsa urotekojeni mukainen tarina." (Olof Hermelinin Viipuri-runo, säkeet 13-16).

Ruotsin suurvaltakauden monipuolisin latinisti, Tarton yliopiston professori, valtakunnanhistorioitsija, kanslianeuvos ja valtiosihteeri, Pultavan taistelussa kadonnut Olof Hermelin (1658-1709) tuli tunnetuksi Venäjän vastaisesta voimakassanaisesta propagandasta. Ennen toimintaansa valtionhallinnon palveluksessa hän kirjoitti runosarjan Hecatompolis Svionum, jossa värikkäästi kuvataan Ruotsin kaupunkeja, niiden historiaa ja hyviä puolia.

Käsillä olevaan teokseen on valittu valtakunnan itäisen osan kaupungit Tornio, Turku, Vaasa, Viipuri, Nevanlinna, Oulu, Kajaani, Tammisaari, Porvoo, Helsinki, Käkisalmi, Rauma, Uusikaupunki ja Pori. Mukana ovat myös Uppsalan ja Tukholman vastaavat runot sekä kolme muuta runoelmaa, yksi professorikauteen liittyen ja kaksi Suuren Pohjan sodan vaiheista.

Kaupunkien historian ja ominaisuuksien ohella monissa runoissa muistutetaan propagandistisin sanakääntein venäläisten barbaarisuudesta ja petollisuudesta. Mukana ovat alkuperäisten käsikirjoitusten pohjalta toimitetut latinalaiset tekstit, suorasanaiset ja mitalliset käännökset sekä seikkaperäiset selitykset ja taustoittavia artikkeleita.

Toimitustyöstä, käännöksistä ja selityksistä vastaavat latinan kielen sekä antiikin ja myöhemmän ajan latinankielisen kirjallisuuden asiantuntijat, yliopistonlehtorit Erkki Sironen ja Timo Sironen sekä professorit Teivas Oksala ja H. K. Riikonen.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Alanimeke

ruotsalaisten sata kaupunkia : Suomen, Karjalan ja Inkerinmaan kaupungit sekä muita runoja Itämeren piiristä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Lisätietoja

Rinnakkaistekstit latinaksi, suomeksi ja ruotsiksi.