Hengellinen laulu : (Cántico A)

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pyhä Ristin Johannes (1542−1591) on pyhän Avilan Teresan ohella karmeliittamystiikan merkittävin edustaja, joka tunnetaan myös Espanjan kultakauden kirjailijana. Hengellinen laulu on Ristin Johanneksen kaunein teos. Siinä on samanniminen runo ja sen 39 säkeistön selitykset. Suurin osa runosta syntyi Toledon vankilassa vuonna 1578. Runo voidaan lukea miehen ja naisen, mutta myös Jumalan ja ihmisen välisen rakkauden ilmaisuna. Se on siten sukua Raamatun Laulujen laululle. Ristin Johannekselta on julkaistu kaikkiaan neljä teosta. Toiset käsittelevät aihettaan teoreettisesti, mutta Hengellinen laulu -teoksessa runous, spiritualiteetti ja teologia yhtyvät. Kirja teemana on rakkauden yhdenvertaisuus, josta Ristin Johannes kirjoittaa: ”Ihminen kykenee pääsemään rakkauden yhdenvertaisuuteen ja eheyteen ainoastaan, jos hänen tahtonsa kokonaan muuttuu Jumalan tahdon kaltaiseksi, jolloin tahdot yhtyvät siten, että kahdesta tulee yksi, ja näin syntyy rakkauden yhdenvertaisuus.”

Runon 39 säkeistöä ovat suomentaneet Ursula Ojanen ja Heidi Tuorila-Kahanpää, joka on suomentanut myös runon selitykset ja toimittanut suomennoksen. Johdannon Ristin Johanneksesta on kirjoittanut professori Miguel Norbert Ubarri T. Carm.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

336

Kustantaja

Lisätietoja

Suomennos José Vicente Rodriquezin ja Federico Ruiz Salvadorin Madridissa vuonna 1993 julkaistun kriittisen edition mukaan.
kuvat: Gabriel Park

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli