Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Talvimatkoja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”[H]akuteokset eivät tunteneet Hugo Vernieria."

Löytyy ranskalainen kirja nimeltä Talvimatka. Tekijä on tuntematon, teos unohdettu. Sitten osoittautuu, että Talvimatka ”plagioi edeltävästi” esimerkiksi Rimbaud’n ja Mallarmén juhlittuja töitä. Nämä olivatkin vain varastaneet aarteensa Talvimatkan luoneelta Hugo Vernierilta, samoin Huysmans, Banville, Lautréamont ja kymmenet muut. Hän oli sittenkin ollut tunnettu, työnsä kuumeisesti luettu. Yhtä kaikki totuus Vernierin ”pyhästä tekstistä” ja tekijyydestä lipsuu tavoittelijoidensa otteesta. Mitä täällä tapahtuu tai missä?

Talvimatkoja näyttää selvemmältä tapaukselta. Sen tekijät ovat Markku Eskelinen ja Jaakko Yli-Juonikas. Vaan minkä sen? Jos käsillä on, johdantosanojen mukaisesti, ”parviälyinen muodonmuuttaja, joka on yhtä lailla ergodinen ja lineaarinen, proseduraalinen ja kombinatorinen, parodia ja pastišši, yhdessä ja erikseen kirjoitettu, plagiaatti ja uutuus”, valkeneeko kaikki ja ratkeaako arvoitus?

Joku ottaa tuekseen Georges Perecin (1936--1982) Le voyage d’hiverin (1979). Joku jotain muuta kättä pidempää. Ei välttämättä pidä. Mutta saattaa kyllä tarvita kaksi noppaa ja kolikon.

Talvimatkoja luontuu moneksi yksilö- ja yhteiskäyttäjiensä käsissä. Se sisältää romaanin, vähintään yhden ergodisen romaanin, lähes loputtomasti novelleja ja laskemattoman määrän pienoisromaaneja. Kuitenkin se on kirja. Talvimatkoja viettelee lukemaan ja opastaa kokeilemaan.

(ntamo)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

303

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Markku Eskelisen ja Jaakko Yli-Juonikkaan teos 200 578 509 309 952 Talvimatkaa on aiemmin julkaistu Menetelmällisen kirjallisuuden antologiassa (Post-Oulipo ry & MKS, 2018).
Yhteistyössä: Post-Oulipo ry.