Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Savolaisen vääpelin nainen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sata vuotta sitten keväällä 1920 Suomen armeija yrittää käyttää hyväkseen sisällissodan heikentämän Venäjän sekasortoista tilannetta ja vallata Petsamon alueen. Parin komppanian suuruisen miehittäjän yllätykseksi vastaan asettuukin miesmäärältään nelinkertainen bolshevikki- armeija. Valloitusyritys on päättyä katastrofiin Salmijärven taistelussa, jossa suomalaiset joukot jäävät bolshevikkien saartamiksi.

Tarinan keskiössä on Petsamon retkikunnan vääpelin Tauno Nousiaisen ja petsamolaisen yksinhuoltajaäidin Maria Edelin romanssi, jota sodan ennalta arvaamattomat tapahtumat monella tapaa häiritsevät. Tauno on liki kolmekymppinen poikamies, jolla on jatkuva morsiamen haku päällä. Hänen rakkautensa Mariaa kohtaan on sokea. Tauno ei suostu uskomaan, että Maria on bolshevikkien palkkaama urkkija, joka nälkäisen perheensä pelastamiseksi on suostunut tähän tehtävään.

Kirja perustuu historiallisiin tosiasioihin ja kirjoittajan isoisän, Tauno Nousiaisen julkaisemattomiin päiväkirjamerkintöihin. Näin ollen romaania voisi luonnehtia ”dokumentaariseksi fiktioksi”, mutta tarinassa pääpaino on henkilöiden ajatuksissa, kokemuksissa ja tuntemuksissa, jotka ovat pääosin kuvitteellisia, huumoriakaan unohtamatta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

246

Kustantaja