Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Veritorstai

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kemi-Yhtiön ilmoitettua kymmenien prosenttien palkanalennuksista ottavat työntekijät käyttöön lakkoaseen. Kun Kemin lakko pitkittyy, saa toiminta työväen ympärillä omituisia piirteitä ja lakkolaisia käytetään selvästi hyväksi SAK:n sisäisessä kommunistien ja sosiaalidemokraattien välisessä valtataistelussa. Kun lisäksi saadaan vihjeitä, että kommunistien suunnitelmat menevät vielä paljon pidemmälle, lähettää Helsingin Sanomat toimittaja Leo Virran paikalle raportoimaan tilanteen kehityksestä.

Samaan aikaan Suojelupoliisin Kemin asiamies katoaa jäljettömiin. Klaus Strang saa Suojelupoliisin johtajalta toimeksiannon katoamisen tutkimisesta. Kun Strang ja Virta kohtaavat Kemin Merihovin hotellissa, on kaksikko jälleen yhdessä ja yhteistyö alkaa kuin itsestään. Katoamisen tutkiminen ja lakon ympärillä sattuvat merkilliset tapahtumat imaisevat miehet mukaansa eikä tutkintaa voi lopettaa ennen kuin menneisyyden tapahtumat ja katoaminen on selvitetty.

Unto Katajamäen yhdennessätoista romaanissa kirjailija onnistuu luomaan Kemin vuoden 1949 historiallista tapahtumista realistisen kuvan ja yhdistämään sen fiktiiviseen dekkaritarinaan. Kemin dramaattiset tapahtumat kulminoituivat 18.8.1949 lakkoilevien mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoon, jossa menehtyi kaksi mielenosoittajaa. Päivästä tuli Veritorstai.

(Bookcover)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

328

Kieli